Firmele care sunt specializate in industria prelucratoare a fierului beton si a fierului beton fasonat sunt intotdeauna pregatite sa livreze clientilor inclusiv fier fasonat la pretul cel mai bun de pe piata, avand intotdeauna in vedere un raport bun pret-calitate.
Specialistii au pe site-urile de specialitate ale firmelor, dintre care este de consultat pentru clientii interesati si www.presto.ro , un exemplu privind calculul pretului fierului fasonat si nu numai , pentru cumpararea unui metru cub:
Este de precizat faptul ca un mc de beton se poate transforma in placa de beton care are 10cm grosime dar si o suprafata de 10mp. In marea majoritate a cazurilor, la constructiilor civile se utilizeaza intre 10 pana la 15 % fier beton fasonat util pentru realizarea unui metru cub de beton, de aici rezultand faptul caa intr-un mc de beton sunt incluse intre 10 pana la 15kg de fier beton fasonat, asta incluzand si etrierii.
Constructiilor industriale au un gradul de armare care se situeaza undeva intre 20 si 25%.
Informatiile de pe site-urile specializate sunt pentru cei care le consulta cu titlu informativ, desigur si de aceea, specialistii recomanda sa se utilizeze cantitatea de fier beton care este mentionata in fiecare proiect de rezistenta.
Betonul reprezinta un material care are o rezistenta mare in cazul compresiei, insa destul de slaba in tensiune. Pentru compensarea acestui dezechilibru se utilizeaza armarea folosind barile de fier beton. Cele mai importante metode si procedee prin care pot sa se intareasca structura cu fier se impart in procedee de armare primara si de armare secundara:
- armarea primara face referire la ranforsarea pe care o suporta betonul cu ajutorul barilor din fier, care sunt folosite cu precadere pentru garantarea rezistentei ce este necesara structurii si pentru a sustine sarcinile pe care le va avea ansamblul construit.
- Armarea secundara sau dupa cum i se mai zice, armare termica, este utilizata din motive estetice precum si din motive de durabilitate, pentru asigurarea unei rezistente sporite, eliminand astfel crapaturile care pot sa apara in structura betonului in cazurile de schimbare a temperaturii.
Deasemenea fier beton fasonat, este folosit pentru confectionarea rezistentei la sarcini mari, acest tip de fier oferind suficienta rigiditate dar si rezistenta. Armarea cu fier beton este aceea care preia sarcini pe o suprafata mare.
Barele de fier beton fasonat pot deasemenea sa fie utilizate pentru pastrarea altor bare de fier intr-o pozitia corecta care poate sa sustina intreaga sarcina a constructiei. Avand in vedere acest rol important pe care-l are pretul fierului fasonat este unui care isi justifica pe deplin valoarea.
Structurile de zidarie ca si cele tencuiala au calitati similare cu betonul dar au o capacitate relativ limitata in efectuarea sarcinilor de tractiune. Unele materiale utilizate in zidarie, cum ar fi de exemplu blocurile de beton, caramizile, etc., sunt materiale ce sunt realizate cu goluri ce sunt plasate strategic pentru permiterea montajului barelor de fier beton, care sunt apoi fixate in ciment.
Procedeul acesta este unul cunoscut ca fiind zidarie armata.