Un acoperis verde nu inseamna doar culoarea verde, doar vegetatie si doar natura in mijlocul orasului. E mult mai mult decat atat. Un acoperis verde nu este nici macar in intregime o inventie moderna. Daca ne gandim bine, acesta este utilizat inca in trecut, doar sub alta forma. Istoria ne-a aratat ca de-a lungul timpului, un acoperis verde a servit constructiile in fel si fel de moduri, de la protejarea de scurgeri de apa la protejarea impotriva temperaturilor extreme si asa mai departe.
In zilele noastre intr-adevar putem spune ca un acoperis verde este mult modernizat, el ofera un mediu mai putin poluant, un mediu care creaza o stare de relaxare deosebita.
Solul unui acoperis verde
Dupa cum ii spune si numele un acoperis verde cuprinde verdeata printre altele. Orice planta necesita insa clar si sol corespunzator pentru dezvoltarea sa, pe langa lumina si apa, desigur. Astfel, un acoperis verde va impune existenta unui strat subtire de sol cu o greutate ce poate sa varieze. De cele mai multe ori variatiile greutatii respective de sol vor fi intre 50 kg pe metru patrat si pana la 200 sau chiar 500 de kg pe metru patrat, aceasta fiind desigur raportata la grosimea stratului de sol.
Acoperisurile verzi pot fi intensive sau extensive. Cele de tip extensiv presupun un strat de sol mai subtire, iar plantele pe care le veti regasi pe un astfel de acoperis verde vor fi unel foarte usor de intretinut, care nu necesita ingrijiri speciale.
Un acoperis verde intensiv pe de alta parte va impune existenta unui strat de sol mult mai gros, pe care insa se pot planta mult mai multe tipuri de vegetatie, pana si copaci si tufe. Alegerea va va apartine, desigur, insa se vor lua in calcul si anumite elemente legate de structura constructiei. Pentru aceasta este nevoie clar sa apelati la specialisti in domeniu: www.odu.ro., care va vor asigura montarea rapida si eficienta si nu in ultima instanta corespunzatoare a unui acoperis verde.
Protectie pana si impotriva vantului cu un acoperis verde
Un acoperis verde poate sa ajute la economisirea de energie in mai multe feluri. Totodata, un acoperis verde va asigura si protectie impotriva vantului. Pe timp de iarna de exemplu, fiindca acoperisul va fi acoperit si cu un strat de pamant corespunzator dezvoltarii vegetatiei, izolarea acestuia va fi clar suplimentara. Un acoperis verde sau o fatada verde de pilda imbracata in iedera poate sa ofere o protectie considerabila impotriva vantului.
Per ansamblu, un acoperis verde asigura o durata de viata mai indelungata a cladirii in sine, temperatura va fi mai constanta atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara, efectele sale benefice sunt multiple si incontestabile.
De la protejarea cladirii la oferirea unui mediu natural placut si relaxant in mijlocul orasului, un acoperis verde este o investitie inteligenta, dovada fiind si utilizarea sa de-a lungul timpului pentru fel si fel de constructii. Cu un pas mai aproape de natura, veti face si un pas inainte spre un plus de comfort; www.odu.ro.