Tahograful este un dispozitiv necesar transporturilor rutiere, care are rolul de a inregistra viteza autovehiculului, permitand in acelasi timp verificare respectarii timpului de odihna si de lucru, precum si restrictiile de viteza.
Care sunt tipurile de tahografe?
Tahografele putem sa le impartim in trei mari categorii: analogice, electronice si digitale.
Tahografele analogice folosesc ca si mecanism de transfer a informatiei de la cutia de viteza, un sistem bazat pe cuplaje mecanice. Dezavantajul acestor tahografe este ca nu se pot monta sisteme de limitare a vitezei, deoarece nu exista posibilitatea preluarii unui semnal prin impulsuri.
Tahografele electronice au la baza functionarii o punte de transfer de la generator de semnal – impulsor – la tahograf un cablu electric. Impulsorul genereaza impulsuri regulate, care sunt traduse de placa de baza a aparatului si transformate in date.
Tahografele digitale citesc informatia din cutia de viteza sau din computerul de bord al autovehiculului si o transmit digital la tahograf. Acest sistem este compus din trei componente: impulsor, tahograf digital si card, astfel, pentru inregistrarea activitatii, conducatorii auto folosesc carduri personalizate.Ca si suport de hartie se foloseste imprimanta cu banda. Cardurile tahografice pot fi de mai multe tipuri, printre care enumeram card conducator auto, card service, card operator transport si card autoritate de control.
Tahografele digitale au devenit obligatorii din 2007
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, montarea tahografelor digitale au devenit obligatorii pentru toate vehiculele aflate la prima inmatriculare.
Pana la eliberarea cardurilor pentru soferi, acestia sunt obligati sa calibreze si sa activeze tahograful digital la prima deplasare internationala, la tranzitarea primului stat unde se gasesc ateliere autorizate pentru aceasta si care detin carduri de service. De asemenea, soferii trebuie sa prezinte la cererea autoritatilor rapoartele imprimate zilnic, precum si confirmarea oficiala a zilelor de concediu (daca este cazul).
In general, tahografele digitale sunt usor de folosit, avand interfete similare, intocmai pentru a nu avea probleme in utilizare.
De obicei, vei gasi regasi pe tahograf butonul ENTER, prin intermediul caruia poti accesa meniul principal sau sa confirmi o optiune selectata, butonul ANULARE,prin care se iese din meniul principal sau deselecteaza optiunea curenta si butoanele 1 si 2, care corespund fiecarui dintre cele doua carduri de sofer ce pot fi introduse in tahograf, avand doua functii: apasare scurta pentru afisarea datelor ce corespund fiecarui card si apasare lunga pentru scoaterea cardului.
Tahografele digitale pot imprima mai multe tipuri de rapoarte, printre care: raport zilnic de activitate din memoria cardului soferului, raport zilnic de activitatea din memoria tahografului, raport de evenimente si nereguli, raport date tehnice, raport depasiri de viteza.
Daca vrei sa achizitionezi un tahograf, Fomcoservice.ro dispune de cele mai bune oferte la toata gama de produse noi si second hand, calitate fiind garantata de cele mai mari brand-uri din domeniu, ca Stoneridge, Actia, Kienzle si multi alti producatori consacrati. Pentru mai multe detalii si informatii referitoare la gama de tahografe, accesati www.fomcoservice.ro sau sunati la numarul de telefon 0265.318.008.