articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Strungul – utilaj eficient si rapid de prelucrare

Strungul – utilaj eficient si rapid de prelucrare

🕔12.Mar 2013

Strungul este un utilaj destinat prelucrarii prin aschiere a unui material. Acest utilaj este folosit in continuu de aproximativ 200 de ani si odata cu dezvoltarea tehnologiei s-au dezvoltat si aceste utilaje. Principiul de functionare a ramas acelasi, ceea ce s-a schimbat fiind dimensiunile lui, amplasarea pe orizontala sau verticala a arborelui principal, etc.

Operatia tehnologica ce se executa cu ajutorul strungului se numeste strunjire. Piesa de modificat efectueaza o miscare circulara in jurul axei sale, iar unealta de prelucrare efectueaza o miscare de avans pe sectiune longitudinala, transversala sau oblica, in functie de forma care se vrea sa fie data piesei.

Aceasta operatie are o raspandire fabuloasa in cadrul diverselor industrii. Strunjirea se executa adesea in cadrul industriei constructoare de masini, unde este nevoie de ea pentru prelucrarea diferitelor parti componente ale autovehiculelor. Aceste parti componente pot fi parti ale motorului, transmisiei, directiei, franarii, etc.

Strungurile se pot clasifica in functie de mai multe criterii.

  • Dupa domeniul si nevoile aferente acestuia, strungurile sunt normale, carusel, frontale, de detalonat, revolver, semiautomate, automate;
  • Dupa calitatea suprafetei si precizia dimensionala strungurile pot fi de degrosare sau de finisare;
  • Dupa masa si dimensiuni acestea pot fi mici, mijlocii, grele, foarte grele;
  • Dupa gradul de automatizare, strungurile se clasifica astfel: specializate, speciale sau universale;
  • Dupa nivelul de control, strungurile sunt cu comanda manuala, semiautomata sau automata;
  • Dupa pozitia arborelui principal, strungurile vor fi orizontale, verticale sau carusel;

Avand atatea criterii de clasificare, va imaginati scara la care vorbim atunci cand ne raportam la raspandirea si utilizarea strungurilor. Fiind o metoda foarte eficienta, precisa si rapida, strunjirea este des folosita ca o alternativa a frezarii.

In prezent, noile strunguri folosesc tehnologia CNC pentru prelucrarea pieselor. Prin intermediul acestei tehnologii, strungul este manevrat in totalitate prin intermediul unui calculator, iar toate datele necesare pentru prelucrarea piesei se vor intruduce intr-o baza de date, apoi ramanand pentru utilizator sa porneasca acest utilaj si sa controleze actiunile sale.

Strungurile cu comanda numerica CNC au castigat teren in fata vechilor strunguri actionate manual odata cu dezvoltarea acestei noi tehnologii. Aceste strunguri, in functie de dimensiuni pot realiza mult mai multe bucati de piese in comparatie cu vechiul strung controlat manual.

Utilizarea strungurilor de productie prevazute cu tehnologia CNC se face doar de specialisti in acest domeniu, acestia fiind nevoiti sa urmeze anumite cursuri pentru a putea manevra si opera un astfel de strung. Odata ce-ati parcurs cursurile CNC veti putea utiliza orice tip de strung CNC.

In functie de tipul strungului, acesta poate produce urmatoarele operatii tehnologice: strunjire cilindrica exterioara, strunjire cilindrica interioara, strunjire frontala interioara si exterioara, strunjire melci, strunjire canale, centruire, gaurire, alezare, tarodare, etc.

Strungurile de productie pot fi atat automate, cat si semiautomate, fiind ideale pentru productia in serie a unor piese. Aceste strunguri pot fi atat cu arbore principal orientat pe orizontala, cat si cu arborele principal orientat pe verticala. In functie de felul in care va trebui sa arate piesa, strungul de productie poate fi programat prin intermediul programului CNC.

Daca doriti sa cititi informatii interesante in legatura cu dispozitivul de masaj capilar, o puteti face accesand link-ur urmator http://blog.2biz.ro/?p=787 .

Similar Articles
Gravura mecanica realizata cu maxima precizie, devotament si stil

Gravura mecanica realizata cu maxima precizie, devotament si stil

Atunci cand vine vorba de procedeul numit: gravura mecanica, firma Oltstar Business Group isi dedica

Cautati masini de taiat cu apa? Gasiti echipamente profesioniste in oferta companiei Store Logistic!

Cautati masini de taiat cu apa? Gasiti echipamente profesioniste in oferta companiei Store Logistic!

Store Logistic va ofera o gama completa si complexa de masini de taiat cu apa,

Blaturi din granit in Bucuresti, de ce sporesc ele valoarea unei locuinte?

Blaturi din granit in Bucuresti, de ce sporesc ele valoarea unei locuinte?

Poate v-ati gandit de multe ori sa optati in locuinta dvs. pentru blaturi din granit

Ai nevoie de intalare masini industriale? Horeind iti vine in ajutor!

Ai nevoie de intalare masini industriale? Horeind iti vine in ajutor!

  Este cunoscut faptul ca in ziua de azi , masina de spalat nu mai reprezinta

Masini de ambalat

Masini de ambalat

  In cazul in care aveti o afacere care implica ambalarea unor produse precum lichide sau