Una dintre operatiunile cele mai importante care trebuie efectuate asupra rulourilor de gazon o reprezinta irigarea.
Aceasta este considerata a fi operatiunea cea mai importanta in ceea ce priveste intretinerea gazonului.
Rulourile de gazon trebuie irigate, conform specialistilor, dupa fiecare tundere.
Un gazon sanatos se vede dupa culoare catre trebuie sa fie de un verde inchis. Schimbarea culorii gazonului din verde inchis in verde deschis dupa care in galben reprezinta un semn clar de deshidratare iar daca deshidratarea e grava, atunci gazonul este posibil chiar si sa nu-si mai revina.
Atunci cand nu este udat suficient, una dintre consecinte este si faptul ca apar rosturi printre rolele de gazon si deasemeni apar crapaturi in sol.
Gazonul se poate iriga atat seara cat si noaptea E de preferat ca apa sa nu aiba substante adaugate cum ar fi de exemplu clor si sa aiba un pH neutru.
Rulourile de gazon se pot iriga o data intr-o saptamina in lunile martie, aprilie si mai adica atunci cand nu avem prea multa ploaie, irigandu-se cu aproximativ 15l/mp.
Gazonul se va iriga de aproximativ doua ori intr-o zi in lunile iunie, iulie, august si septembrie iar la irigare se utilizeaza aproximativ 15l/mp.
In cazul in care toamna este una calda cu temperaturi de peste 25 grade atunci se poate continua irigarea la fel ca inlunile de primavara.
In perioada iernii adica in lunile noiembrie pana in martie, de regula, nu se va iriga.
Cand se monteaza ruloul de gazon, imediat dupa ce se face o prima tasare se va trece la irigarea gazonului care a rezultat.
Gazonul nu trebuie niciodata sa fie lasat fara apa, cantitatile ce trebuie sa fie utilizate fiind undeva in jur de 15 l/mp.
Cu cat se va trece mai rapid la faza aceasta cu atat gazonul o sa devina mai rezistent.
La inceput, in primele trei săptămâni este necesar sa se faca cel putin cate trei udari intr-o zi.
In perioadele calde, cele cu peste 25 de grade, datorita umezelii respectiv a irigatiilor si a ploilor pot sa apara chir si boli ori mucegai care sunt la inceput ca niste pete rotunde gri sau rosiatice. Este recomandat sa se aplice tratamentele de urgenta.
Aceste tratamentele nu vor fi daunatoare nici pentru om nici pentru animale iar in cazul in care se actioneaza in maxim 48 de ore, cu siguranta gazonul o sa-si revina rapid.
Aerarea gazonului
Specialistii recomanda ca in lunile martie, aprilie si deasemeni in lunile septembrie pana in noiembrie, in afara acelor perioade uscate sa se faca aerarea rulourilor de gazon.
Partea gazonului care este cea mai expusa indesirii o reprezinta stratul superior care are cativa cm.
Urmarind indesirea se va impiedica circulatia aerului catre stratul de gazon. Utilizand procedura de gaurire successiva se va putea imbunatatii eficient pe care o va avea aerisirea stratului superior al gazonului.
Utilizand procedura de gaurire prin folosirea masinii se pot face gauri chiar si de 5 pana la 10 cm adancime, gauri ce au efectele următoare asupra gazonului:
- scade indesirea produsa stratului superior al gazonului;
- imbunatateste capacitatea de absorbire fata de apa pe care o are gazonul;
- ajuta la dezvoltarea rădăcinilor precum si la schimbul de gaze;
- diminuează constituirea stratului de filt.