Pentru comandarea unor consumatori de mare putere in aplicatiile casnice si nu numai, este nevoie de contactoare electrice. Utilizarea acestora este indicata atat pentru protectia respectivilor consumatori, cat si pentru folosirea lor pe post de intrerupatoare trifazice. Pe scurt, aceste produse sunt concepute pentru ca deconectarea si conectarea circuitelor de comanda si alimentare sa se realizeze in conditii normale. Functional, orice contactor are rolul de a conecta sau deconecta un circuit la darea unei comenzi si de a-l mentine in starea respectiva, atat timp cat dureaza comanda.
Contactorul este un aparat cu comutatie mecanica, actionat altfel decat manual, dar care are o singura pozitie de repaus. Astfel, orice contactor este destinat pentru a efectua un numar mare de comutatii sub sarcina si un numar si mai mare de comutatii fara sarcina. Contactele unui contactor sunt de doua feluri, cu urmatoarele semnificatii:
– contactul normal deschis (ND); este contactul care se afla deschis cand aparatul este in stare de repaus
– contactul normal inchis (NI); este contactul care se afla inchis atunci cand aparatul este in stare de repaus.
Contactoarele se clasifica dupa urmatoarele criterii:
– dupa felul retelei in care functioneaza, contactorul poarta denumirea de contactor de curent alternativ, sau de contactor de curent continuu
– dupa modul de stingere a arcului electric se deosebesc contactoare in aer si contactore in ulei
– dupa cinematica armaturii.
Motivul pentru care este necesar un contactor este acela ca intensitatea curentului de care are nevoie motorul la pornire, este foarte mare, iar contactele intrerupatorului ar ceda fara sprijinul contactorului. In plus, acesta ofera protectie impotriva supraincalzirii. Contactoarele clasice sau cele in bobina se folosesc, de regula, in comanda motoarelor, a rezistentelor de incalzire, sau la comandarea aparatelor ce folosesc curentul electric in circuite inductive sau termice. Mai mult decat atat, contactorul este aparatul cel mai des folosit in schemele electrice de actionari si automatizari, ca elemente in circuitul de forta si comanda, acesta putand fi actionat si de la distanta.
Un contactor are la baza urmatoarele parti principale:
– organul motor, care realizeaza deplasarea contactelor mobile, asigurand in acelasi timp inchiderea acestora
– polii principali, ce contin contactele fixe, cele mobile si camera de stingere
– polii auxiliari, contin contactele auxiliare fixe si mobile, ce servesc la comutatia circuitelor de comanda, de blocaj si semnalizare
– carcasa aparatului si sistemul de fixare
Pentru a avea garantia functionarii contactoarelor in conditii optime, ai nevoie sa apelezi la un specialist in domeniu. Resonance Distribution, ce isi desfasoara activitatea in domeniul echipamentelor si instalatiilor electrice, iti pune la dispozitie contactoare electrice, de inalta calitate, rezistente si durabile. Aceste produse se remarca prin fiabilitatea lor si prin capacitatea de a functiona in conditii de maxima siguranta. Pe langa toate acestea, pretul de achizitie pentru comutatoarele electrice este unul avantajos.
Resonance Distribution, Iasi, distribuie si comercializeaza, de mai bine de 14 ani, produse marca¨Obo Bettermann¨, ¨Scharck¨, ¨Comtec¨ si ¨ Siemens¨, renumite pe piata de profil. Datorita portofoliului vast si a numeroaselor colaborari cu parteneri imortanti la nivel mondial, printre care Philips, Legrand si Noark, am dezvoltat puncte de lucru in Suceava, Bacau si Bucuresti. Oferim nu numai servicii si produse de calitate, ci si solutii eficiente. Pentru informatii suplimentare acceseaza pagina noastra de internet si contacteaza-ne.