articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Panza pe sasiu

Panza pe sasiu

🕔09.Sep 2015

Ca si oricare arta, pictura a simtit nevoia de circulatie si distributie, fapt ce a determinat aparitia picturii de sevalet, care permitea realizarea picturii in diferite locuri. Un alt factor care a favorizat longevitatea picturii ca arta il constituie suporturile pe care aceasta este realizata. De aceea. O mare atentie trebuie acordata calitatii lor, nu doar pentru prezent, dar si pentru pastrarea in timp a lor. Un material ieftin diminueaza calitatea tabloului si, trebuie sa recunoastem, poate influenta si numele pictorului.

Utilizarea panzei dateaza din vremea grecilor antici, iar raspandirea ei tine de sec. XIV, in Italia si Franta, Germania, Olanda. Cultura renascentista cunoaste picturi realizate pe panza, in culori de ulei, care au influentat evolutia ulterioara a picturii mondiale. Una din primele picturi pe panza este Madona cu ingeri, care dateaza din jurul anilor 1410. Artistii venetieni foloseau pentru pictura panza de la corabii, fiindca era de cea mai buna calitate.

Tipuri de panza pentru pictura

Panza pentru pictura poate fi fabricata atat din produse naturale, cat si sintetice.

Panza de in este cea mai rezistenta in timp datorita firelor egale ca grosime si a uniformitatii pe ambele parti.

Panza de canepa este mai putin fina, dar a inceput sa fie folosita de pictorii venetieni in sec. XVII.

Panza de iuta este neuniforma si lipsita de rezistenta.  Se foloseste, de obicei, pentru decoruri teatrale.

Panza de bumbac este moale si are dezavantajul de a se dezumfla la umezeala, suferind deformari in timp. Se foloseste, cel mai des, lipita pe lemn sau PFL.

Panza din fire sintetice este prea elastica pentru pictura si se poate deteriora usor.

Este recomandabil sa nu folositi panza constituita din diferite tipuri de fire.

Panza pe sasiu

Sasiul este o constructie din lemn de tei sau brad, cu pene la colturi, entru a se intinde dupa necesitate. Panza se caracterizeaza prin flexibilitatea si transportabilitate fata de alte suporturi, cum ar fi lemnul sau placile MDF. In schimb este mai sensibila si necesita o atentie deosebita in prelucrare. Atunci cand este intinsa pe sasiu, panza devine un suport mai stabil pentru pictura, acesta fixand-o si nepermitand formarea valurilor de panza care ar dezavantaja pictorul.

Inainte de a incepe pictura , panza are nevoie de o prelucrare speciala, pentru a nu se vedea firele dupa terminarea tabloului. Exista variate metode de grunduire a panzei, dar si panze pe sasiu cu straturi de grund deja aplicate. Totusi profesionistii opteaza pentru metodele traditionale care le permit un control mai mare asupra suportului. De aici si marea diferenta dintre un maestru renascentist si unul contemporan, care nu va repeta tehnicile predecesorilor, desi are indemanarea de a manui bine culorile. Pe de alta parte, o panza bine preparata este o dovada a succesului, a asezarii uniforme a culorilor fara efectul de pensulatie, iar in final se poate utiliza un fier de calcat peste o bucata de bumbac umeda, ca sa neteziti panza.

Detalii pe www.profiart.ro