articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Panourile solare hibride – alternativa cea mai profitabila

Panourile solare hibride – alternativa cea mai profitabila

🕔26.Mar 2013

Panourile solare, ultima moda in utilarea caselor de vacanta si a cabanelor, sunt foarte eficiente si rentabile, constructia acestora implicand costuri destul de reduse, ce se amortizeaza foarte repede.

Ele sunt folosite fie pentru generarea curentului electric ce urmeaza sa fie ulterior distribuit in retea, fie pentru alimentarea consumatorilor.

Alcatuit din celule solare, un panou solar este caracterizat prin tensiunea de mers in gol si curentul de scurtcircuit.

Celulele solare din interiorul unui panou sunt asamblate astfel incat asigura :

  • Legaturi electrice robuste;
  • Racirea optima in regim de urgenta;
  • Protectia la actiunile mecanice, dar si la umiditate;
  • Manipularea si demontarea facila;
  • Izolarea componentelor conducatoare de energie electrica.

Panourile solare sunt de mai multe tipuri :

  • Panouri concentrator;
  • Panouri sticla-sticla, cu rasini aplicate prin turnare;
  • Panouri laminate sticla-sticla;
  • Panouri cu strat subtire.

Primul panou solar hibrid a fost creat de un inginer al Universitatii Duke din Carolina de Nord, Nico Hotz. Inspirat de modelul panourilor fotovoltaice de pe acoperisurile locuintelor, Hotz a luat in calcul proiectarea unui sistem hibrid compus din mai multe tuburi montate pe acoperis, menit sa foloseasca energia solara la incalzirea apei si a metanolului.

Cercetarile au avut succes, iar noul sistem solar hibrid a reusit, dupa mai multe reactii catalitice, sa produca hidrogen fara impuritati, stocat in celule de combustibil si utilizat ulterior, dupa nevoia consumatorului.

Hotz a comparat performantele energetice ale sistemului standard de celule fotovoltaice, ale unui sistem fotocatalitic si cele ale unui sistem bazat pe celule fotovoltaice ce transforma energia solara in energie electrica, stocand-o in baterii litiu-ion.

In urma analizelor, inginerul a remarcat ca sistemul solar hibrid este de 4 ori mai eficient decat sistemele conventionale, atat vara cat si iarna.

Sistemul standard de celule fotovoltaice reuseste sa converteasca lumina solara direct in energie electrica, prin electroliza apa fiind divizata in oxigen si hidrogen.

Sistemul solar hibrid este compus dintr-un sistem de tuburi de cupru, invelite in aluminiu si oxid de aluminiu, printre care se introduc nanoparticule catalizatoare.

Prin tuburile vidate de aluminiu circula o solutie de metanol si apa, structura permitand absorbitia a 95% din energia solara.

Sistemul hibrid capteaza energia solara la capacitatea maxima, temperatura in tuburile de aluminiu ajungand uneori si la 200 de grade Celsius.

La aceasta temperatura, lichidul evaporat se amesteca cu particulele de catalizatori, rezultand hidrogenul. Dupa preferinte, gazul poate fi pastrat pentru rezerva si utilizat in functie de necesitati, sau poate fi redirectionat catre celulele solare, pentru producerea instantanee a energiei electrice.

Panourile solare hibride sunt cele mai performante din punct de vedere energetic. La temperaturi ridicate, celulele solare sunt racite de fluidul din cada de otel prevazuta pe spatele panoului, conectata la modul printr-o rama poliuretanica.

Lichidul folosit pentru racirea panoului, ce se incalzeste destul de puternic, poate fi utilizat cu succes drept apa calda sau apa calda pentru incalzirea instalatiei termice.

Sistemele solare hibride sunt preferate in zonele izolate, unde fie nu exista energie electrica, fie conectarea la aceasta implica preturi destul de ridicate.

Configuratia unui sistem solar hibrid poate fi imbunatatita prin adaugarea unui generator diesel, ce faciliteaza compensarea energiei electrice in situatii critice neprevazute.

Sistemul este prevazut cu baterii-acumulatori ce stocheaza energia electrica produsa, alimentarea consumatorilor fiind realizata atat in curent electric continuu, cat si in curent electric alternativ.

Sistemele solare hibride sunt ideale pentru casele de vacante si cabane, ele asigurand independenta electrica si energetica pe o perioada destul de lunga.

Citeste alte articole interesante, aici!

Similar Articles
Rulouri de gazon

Rulouri de gazon

Unul din aspectele uitate de cei ce au in curte rulouri de gazon e sa

Rafturi metalice pentru paleti – pentru afacerea d-voastra

Rafturi metalice pentru paleti – pentru afacerea d-voastra

Experienta societatii Racks Metal si are ca rezultat crearea unor spatii cu personalitate menite sa

Panouri radiante infrarosu

Panouri radiante infrarosu

Fiecare dintre noi ne dorim sa fim cat mai linistiti dar si sa simtim ca

Vitraliile ca arta

Vitraliile ca arta

Vitraliile mi-au intrat in vocabular cand eram mica…daca nu ma insel eram in scoala primara

Masini de ambalat si preturile producatorilor

Masini de ambalat si preturile producatorilor

In cazul in care detineti o afacere in care produceti diverse obiecte, este evident ca