Atata vânzarea insa in aceeasi masura si închirierea unei locuinţe sau atunci cand sunt in discutie alte tipuri de cladii nu poate sa fie facuta in mod legal cand proprietarul ei nu are un certificat ce arata cae este performanţa energeticaa acesteia. Cei care sunt specialisti, adica auditorii energetici care sunt atestati in cadrul firmelor de profil afirma ca ceea ce trebuie să fie ştiut in legatura xu respectiva cladire poate sa fie gasit in acest document care poarta numele de certificat energetic.
Certificatul va cuprinde intotdeauna informaţii care sunt legate de ceea ce inseamna eficienţa energetică a clădirilor, si in acelasi timp cantitatea de energie care este consumata pentru a se face încălzirea, cat si iluminare şi pentru a fi produsa apa calda menajera în clădiri si apartamentele care sunt in situatia de a fi inchiriate sau vandute.
Si analiza insa si calculele specifice necesare pentru determinarea consumului energetic al clădirilor sau al apartamentelor e făcut de un specialist care este cunoscut ca fiind auditorul energetic, acestea fiind incluse în cadrul unui document oficial – acest certificat specific performanţei energetice.
Un act de acest fel defineşte cel putin cat doi indici care sunt considerati principali, si acestea sunt clasa energetică, ea fiind de la A – adica aceea ce se considera a fi eficientă si ajunge până la G şi deasemeni o nota energetică ce este cuprinsa intre 1 care ajunge si pana la 100, ea cu cat este mai mare fiind cu atat mai bună.
Certificarea din punct de vedere al energiei consumate intr-o clădire presupune o analiza şi niste calcule specifice in legatura cu consumul de energie in cazul cand se tine cont de acele caracteristici ale clădirii intre ele important fiind considerat nivelului izolarii din punct de vedere termic ce este legat de faţada de la exterior şi de la sol. In ceea ce privesc ferestrele şi la pereţi sau la terase ale clădirilor se pierde s căldura din interior, mai ales in cazul in care nu exista etanseitate sau pentru ca avem un nivel scazut al izolarii termice care este asigurata cu niste materiale învechite sau care sunt depreciate , asa cum e cazul unor pereţi umezi sau al unor terase care sunt stricate.
Documentul care este întocmit in acest sens va fi parafat de catre specialistul ce e obligatoriu auditorul energetic, acesta fiind atestat in aceasta privinta de catre Ministerul Dezvoltării Regionale şi de Administraţie Publica. Pe aceasta lista de auditori care sunt atestaţi, sunt incluse si datele de contact pe care acestea le au ele fiind afisate pe site-ul MDRAP si deasemeni site-ul unde se afiseaza toate informatii in legatra cu aspecte asupra carira fac precizari reprezentantii Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădirile din România.
Actele specifice certificarii
Pentru a putea efectua analiza şi pentru a face calculelor ce sunt necesare, acela care a fost auditorul desemnat, va avea nevoie să ii fie puse la discpozitie documente, asa cum sunt urmatoarele :
- Actul proprietatii sau extrasul cartii funciare;
- Fişa cadastrală si/sau releveul apartamentului, al casei sau al clădirii.