articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Necesitatea întocmirii documentației într-o misiune de audit intern

Necesitatea întocmirii documentației într-o misiune de audit intern

🕔08.Jul 2015

 

Conform standardului de audit ISA 230 ,,Documentația de audit”, auditorii interni trebuie să răspundă de respectarea tuturor standardelor de audit intern și a tuturor reglementărilor contabile specifice și generale.

Documentarea constă în consemnarea informațiilor colectate de auditorul intern sau obținute de la entitatea economică auditată, pe parcursul unui angajament de audit intern. Cam în acest mod s-ar putea defini necesitatea întocmirii documentației într-o misiune de audit intern.

Documentația înseamnă materialele, adică mai corect spus documentele de lucru, pregătite de auditorul intern precum și materialele primite de la client în cursul efectuării auditului intern pe diverse suporturi (hârtie, film, electronice etc.). Auditorul intern trebuie să documenteze aspecte care sunt importante pentru furnizarea de probe de audit intern care să susțină opinia auditului intern și probe care să arate că auditul a fost realizat în conformitate cu standardele internaționale de audit.

Pentru realizarea unei planificări adecvate a auditului intern al exercițiului financiar în curs auditorul intern trebuie să obținp informațiile de referință de care are nevoie iar locul acestora se regăsește în documentele de lucru. Documentația de audit intern se referă în principiu la reprezentarea principalelor dovezi ale muncii depuse de auditor precum și baza de date și informații necesare concluziilor, raportului și opiniei de audit intern. Un al doilea element la care se referă documentația de audit intern este materialul de bază pentru revizuirile necesare inclusiv pentru controlul calității  muncii echipei de audit intern. Principalele piese în dosarele de audit (dosarul permanent și dosarul curent) privind procedurile aplicate și probele obținute sunt un alt element la care se referă documentația de audit intern.

O dată cu finalizarea misiunii auditorului intern trebuie să se decidă asupra celui mai adecvat tip de raport pe care îl va emite, baza pentru această decizie rezultând din probele de audit intern colectate și concluziile consemnate în baza documentelor de lucru. Prin documentele de lucru se înțeleg lucrările realizate de auditor în care sunt consemnate procedurile de audit intern aplicate, testele efectuate, informațiile obținute și concluziile pertinente puse în evidență pe parcursul misiunii. Ele trebuie să cuprindă toate informațiile pe care auditorul le consideră necesare pentru realizarea procesului de audit intern de o manieră adecvată și pentru justificarea raportului de audit intern și a opiniei.

Calitatea documentelor de lucru determină calitatea auditului intern pentru furnizarea probelor asupra activității desfășurate și a concluziilor trase. Obiectivul principal al documentelor de lucru constă în a-l sprijini pe auditor să ofere o asigurare rezonabilă privind faptul că s-a realizat un audit intern adecvat în conformitate cu standardele internaționale de audit.

Documentele de lucru reprezintă o serioasă bază de planificare a auditului intern, o evidență a probelor acumulate și a rezultatelor testelor efectuate, o colecție a datelor necesare determinării tipului de raport adecvat precum și o bază pentru verificarea care se va realiza ulterior.

Așadar necesitatea întocmirii documentației de lucru este mai mult decât vitală pentru o misiune de audit intern întrucât prin intermediul lor auditorul poate să își exprime opinia fără a fi influențat de factorii externi.

Similar Articles
Unde ajunge valiza ta după check-in

Unde ajunge valiza ta după check-in

Vă întrebați ce se întâmplă cu bagajele voastre atunci când le depuneți la biroul de check-in din

Eşti în căutarea unui loc de muncă? Alege profesioniştii de la 1tedjob

Eşti în căutarea unui loc de muncă? Alege profesioniştii de la 1tedjob

Fie că eşti student, şomer, îţi doreşti o carieră de succes sau pur şi simplu

Imprumut nebancar rapid

Imprumut nebancar rapid

In acest moment nu putem spune ca in cadrul pietii se gasesc  multe IFN-uri ce

Obtinerea  si costurile la obtinerea  certificatului energetic

Obtinerea si costurile la obtinerea certificatului energetic

Atata vânzarea insa in aceeasi masura si închirierea unei locuinţe sau atunci cand sunt in

Cerficat energetic de la Certificat-rapid.ro

Cerficat energetic de la Certificat-rapid.ro

Este pe piata o anumita clasa a performantei energetice in privinta certificatelor energetic care se