Un sistem considerat a fi specific pentru incarcarea auto este acela care e format din trei componente ce sunt considerate a fi majore: intai vorbim despre baterii, apoi despre regulator de tensiune si nu in ultimul rand, despre alternator.
Alternatorul impreuna cu bateria pe care o are un autoturism, sunt instrumente generatoare de energie electrica ce actioneaza componentele electrice ale respectivul vehicul, ce sunt sistemul de lumini si sistemele de siguranta si nu in ultimul rand actionarea geamurilor ca si al altor sisteme electrice.
Alternatoarele se gasesc in mod normal langa partea din fata a motorului ele fiind puse in miscare de catre arborele cotit, care o sa transforma miscarea de pistoane de sus in jos prin intermediul unei o miscari circulare. Unele vehicule utilizeaza cureaua de transmisie ce este antrenata de arborele cotit, dar marea majoritate a masinilor au si centura serpentina sau o centura care o sa puna in miscare componentele care sunt unele dependente de turatia respectivului motor. Multe dintre alternatoare se monteaza pe motoare folosind un punct fix si un punct mobil care e utilizat pentru ajustarea respectivei tensiuni a curelei serpentinei.
Alternatoarele produc , curent alternativ iar pentru asta folosesc electromagnetismul din stator – rotor. E canalizata respectiva energie electrica direct catre baterie, ea fiind cea care ofera tensiune pentru a rula sistemele electrice.
Un demaror sau un electromotor al Loganului este dispozitivul electromecanic ce o sa transforme energia electrica in energie mecanica folosind pentru acest lucru forta electromagnetice. Demarorul este in asa fel proiectat incat sa utilizeze tensiune de 12 volti si o intensitate care e una destul de mare in ceea ce priveste curentul electric. Este un sistem destinat antrenarii respectivului motor ce are combustie interna si care e in scop de pornire.
Starterul este un motor electric al pinionului mic, acesta fiind angrenat de catre sistemul denumit – Bendix. Un pinion este in mod normal de 20 de ori mai mic in comparatie cu volanta angrenata pentru a oferi un cuplu, o forta care e una mare, pentru angrenare.
Electromotorul pe care il are vehiculul , fie ca e un autoturism sau un moped , ori poate motocicleta, este in mod normal fixat direct pe corpul motorului, langa volanta. In momentul in care se actioneaza acest contact, motorul electric este parcurs de catre curentul electric avand putere foarte mare iar aceasta este de intensitatea la pornire, la niste tensiuni ce ajunge sa fie de 12 V.
Intensitatea curentului care este necesara pentru a pune in miscare electromotorul are in vedere doar un factor respectiv capacitatea motorului cu combustie ce urmeaza a fi pornite. Cu cat va fi mai mare un motor, cu atat electromotorul Loganului este important sa fie mai mare. Automat, acesta o sa necesite intensitate mai mare, asa ca este nevoie de baterie cat mai mare. Tensiunea o sa fie intotdeauna de 12V. Motocicletele si in acelasi timp si mopedele de regula necesita doar 6V. Autocamioanele si deasemeni tractoarele, cat si masinile care sunt de mare tonaj au in dotarea acestora electromotoare mari, cu tensiuni ce ajung la 24V cu intensitati de pornire mari , ce sunt mai mari de 800 A (amperi).