Topografia este stiinta care se ocupa cu studiul, masurarea si reprezentarea pe planuri sau harti a terenului cu toate formele de planimetrie si de relief existente. In cadrul masuratorilor topografice, ce se executa pentru suprafete mai mici nu se ia in considerare curbura Pamantului.
Masuratorile de teren si cu reprezentarea lor pe plan se numesc ridicari topografice. Rezultatul unei ridicari topografice este planul topografic sau harta topografica pe care punctele de pe suprafata terestra sunt reprezentate prin cele trei coordonate x, y, h, adica in plan si in spatiu. In cadrul topografiei se disting doua parti:
1. planimetria, se ocupa cu reprezentarea pe planuri si harti a proiectiei orizontale a obiectelor de la suprafata terestra;
2. altimetria, se ocupa cu reprezentarea reliefului pe planuri si harti.
Masuratorile terestre au ca obiect de studiu operatiile de teren si de calcul, care sunt efectuate pentru reprezentarea pe plan sau harta a suprafetei terestre intr-o anumita proiectie cartografica si scara topografica.
Masuratorile efectuate au evoluat de-a lungul timpului odata cu cresterea societatii, fiind dependente de realizarea unui scop utilitar legat de activitatea economica si a unui scop stiintific legat de determinarea formei si dimensiunilor Pamantului.
Efectuarea masuratorilor, prelucrarea datelor si reprezentarea exacta pe planuri si harti a elementelor de planimetrie si a formelor de relief ale terenului, se bazeaza pe folosirea unor instrumente topografice si geodezice, mijloace de calcul si de raportare grafica.
Pentru folosirea practica a instrumentelor topografice, in vederea masurarii exacte a unghiurilor si distantelor sunt necesare cunostinte de optica geometrica, mecanica fina, rezistenta materialelor si altele. Pentru prelucrarea rezultatelor masuratorilor din teren sunt necesare metode de calcul, ce se bazeaza pe notiuni de geometrie, trigonometrie, algebra, analiza matematica si informatica.
Puncte Topografice
Punctele caracteristice sunt o serie de puncte topografice care raportate pe planuri redau in mod fidel amanuntele topografice de pe teren, din care amintim:
1. modificarile de aliniament ale limitelor de teren;
2. modificarile de directie ale cailor de comunicatie;
3. punctele care reprezinta schimbari de panta;
4. axa podurilor, drumurilor si apelor;
5. punctele cele mai joase si cele mai ridicate ale terenului;
6. perimetrul diferitelor cladiri.
Prin alegerea punctelor caracteristice se realizeaza o geometrizare a figurilor neregulate de pe teren, care ajuta atat la reprezentarea lor pe plan cat si la efectuarea calculului suprafetelor. Contururile redau cu multa acuratete linia sinuoasa si reprezinta avantajul ca pot fi determinate in plan orizontal si in plan vertical, fata de un sistem de referinta ales.
Instrumente folosite pentru masuratori topografice
Nivela
Cuprinde un telescop care se roteste pe axa verticala; este utilizat pentru a crea o linie de vizare orizontala astfel incit sa poata fi determinate diferentele de inaltime si sa poata sa fie efectuate jalonarile.
Statia Totala
Statia totala este compusa dintr-un teodolit cu un aparat de masurat cu distomat incorporat astfel incat poate sa masoare unghiuri si distante in acelasi timp. Statiile totale din ziua de azi sunt electronice si sunt prevazute cu un aparat de masurat distanta opto-electronic (EDM) si scanare electronica a unghiurilor. Scalele codate ale cercurilor orizontale si verticale sunt scanate electronic, dupa care unghiurile si distantele sunt afisate digital. Distanta orizontala, diferenta de inaltime si coordonatele, sunt calculate automat si se pot inregistra toate masurarile si informatiile suplimentare.
Daca ai nevoie de masuratori topografice de calitate, apeleaza cu incredere la firma Top Geocad din Medgidia.
Poti citi un articol interesant si despre Hotel Lido din Timisoara.