articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Mai mulți bani pentru zaharul din băuturi

Mai mulți bani pentru zaharul din băuturi

🕔05.Aug 2019

Deficit bugetar record pentru primul semestru de la perioada crizei economice, rectificare de buget negativă și un val de controale fiscale pentru luna august – în acest context se anunță o nouă taxă pe zahărul din băuturile răcoritoare. Această hotărâre făcută de Ministerul Sănătății este ca un argument pentru a proteja sănătatea populației, dar din păcate încă nu este o lege. 

Prin taxa pe zahărul din băuturile răcoritoare se urmărește combaterea consumului excesiv de zahăr care afectează sănătatea consumatorilor. Așa cum menționam, un scop asemănător (de a combate un lobicei de consum care dăunează sănătății) a avut inițial și taxa pe viciu. Din păcate nu există o evaluare a programelor care să fi contribuit la scăderea consumului de țigări și alcool, finanțate din această sursă, deși fondurile strânse se ridică la circa 250 mil euro pe an.

Efectele asupra consumului. Exemple 
 
La nivel global există numeroase studii care aduc atât argumente pro, cât și contra imapctului pe care îl au taxele pe vicii, dar o concluzie general acceptată este că taxa de una singură nu va limita consumul. Aceste taxe introduse vor fi folosite ca surse financiare pentru anumite programe de educație și informare, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
 
Multe state au introdus sau au testat o astfel de taxă în diverse variante. În UE, printre țările care au experimentat taxa pe zahăr se află Franța, Marea Britanie sau Portugalia.
 
Un alt efect al taxei poate proveni din faptul că este regresivă, însemnând că ia aproape întotdeauna o pondere mai mare din veniturile gospodăriilor mai sărace decât ale celor mai înstărite. Mai mult, e dublu regresivă pentru că gospodăriile cu venituri mici tind să consume mai multe băuturi zaharoase decât cele cu venituri mai mari. Pentru companii, cel mai probabil impactul va fi că trebuie să reformuleze rețetele băuturilor, majorându-le costurile, ceea ce va duce fie la creșterea prețurilor la raft, fie la salarii mai mici și mai puține locuri de muncă în industrie, fie la toate acestea. În concluzie, probabilitatea ca o astfel de taxă să aibă unele consecințe negative fără să-și atingă scopul enunțat, deși principial corect, este destul de mare. 
Similar Articles
Totul despre cum să alegi forma potrivită pentru unghiile tale

Totul despre cum să alegi forma potrivită pentru unghiile tale

 Manichiura scoate în evidență feminitatea, iar dacă vrei să atragi atenția celor din jurul tău

Dezinsectie de la firmele specializate in domeniu

Dezinsectie de la firmele specializate in domeniu

Firmele care sunt de specialitate si care pun clientilor la dispozitie serviciile specifice de dezinsectie

In cautarea unor materiale publicitare calitative? Apelati cu incredere la firma TMP Custom Products!

In cautarea unor materiale publicitare calitative? Apelati cu incredere la firma TMP Custom Products!

  Materialele publicitare sunt, de cele mai multe ori, cele care asigura continuitatea unei firme, prin

Cani personalizate

Cani personalizate

Pentru majoritatea, ziua incepe la o cafea sau la un ceai la fel de bun.

Firma curatenie Bucuresti

Firma curatenie Bucuresti

Curatenia se face si in centrele comerciale care sunt in Bucuresti. Operatiunile care se executa de