articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Lentila de contact – o perspectiva mai ampla

Lentila de contact – o perspectiva mai ampla

🕔07.Mar 2013

In anul 2010 se estima ca in lume peste 125 de milioane de oameni folosesc lentile de contact. Acest studiu arata si ca oamenii folosesc lentilele de contact din mai multe motive, printre ele aflandu-se indreptarea unui defect de vedere, o schimbare a look-ului, deoarece uneori ochelarii sunt greu de asortat sau pur si simplu folosesc aceste lentile de contact doar de amuzament.

Pana sa ajunga sa fie atat de populare, lentilele de contact au avut un drum destul de lung de parcurs de-a lungul anilor.

Lentila de contact este o lentila corectiva care se aplica direct pe corneea ochiului. Poate sa fie de gen terapeutic sau cosmetic si reprezinta o alternativa comoda si mult mai eficienta in corectarea vederii decat ochelarul, deoarece acesta impiedeca vederea laterala.

In primele faze lentilele de contact erau confectionate din sticla ceea ce impiedeca ochiul sa respire si creau un mare discomfort purtatorului. Formula de lentila de contact folosita astazi este aceea confectionata din silicon si hidrogel.

Primul care a schitat ideea unor astfel de lentile a fost Leonardo da Vinci in anul 1508 dar a fost nevoie sa treaca aproximativ 300 de ani pana la aparitia lentilelor de contact.

Cel care a adus in lumina rampei lentilele de contact a fost cehul Otto Wichterle. El realizeaza in 1959 lentilele de contact moi fabricate din polimeri si mult mai confortabile pentru ochi decat sticla. Si ca sa incheiem periplul istoric amintim ca abia in 1999 s-au introdus pe piata lentilele de contact din silicon care au calitatea de a permite o oxigenare mult mai buna a corneei.

Caracteristica principala a unei lentile de contact este aceea ca protejeaza ochiul impotriva razelor ultra violete. Pe langa aceasta intervine si aspectul si mai ales largirea unghiului vederii laterale. Se stie ca cei ce poarta ochelari pentru a privi in stanga si in dreapta trebuie sa intoarca, capul. Lentila de contact insa retuseaza aceasta deficienta considerata destul de majora.

Insa aceste lentile nu au numai scop terapeutic si de corectare a vederii. Datorita nuantelor de verde jad, albastru regal sau chiar gri perlat lentilele de contact au un efect cosmetic si unele persoane le folosesc doar pentru aceasta, ele neavand dioptrii de corectie.

Industria lentilelor de contact a cunoscut o expansiune extraordinara in ultimii ani si ca orice industrie a dezvoltat si afaceri prin care se produc diverse accesorii pentru lentilele de contact. Solutiile de intretinere si cutiile in care sunt pastrate lentilele reprezinta si ele necesitati firesti.

Dar sa ne oprim si in cinematografie unde lentila de contact este un accesoriu extrem de folosit cand este vorba de aspectul uneori infricosator al unor personaje create in film. Viu colorate si foarte imaginative lentilele de contact au definitivat infatisarea, uneori infricosatoare a actorilor ce interpreteaza roluri din filmele SF sau de groaza.

Clubul ochelaristilor se bucura de membrii de vaza precum Regina Elisabeta a II-a a Angliei care la un moment dat purta ochelari cu cristale Swarovski, lentilele de contact au adus o noua era in ceea ce priveste corectarea vederii si aspectul cosmetic.

Similar Articles
O fată de 12 ani a fost lovită de tren, după ce a traversat calea ferată cu căștile în urechi

O fată de 12 ani a fost lovită de tren, după ce a traversat calea ferată cu căștile în urechi

O minoră în vârstă de 12 ani din Lipova, județul Arad, în timp ce trecea

O femeie de 80 de ani a murit în flăcări

O femeie de 80 de ani a murit în flăcări

Pe data de 22 octombrie, pompierii au fost alertați cu privire la producerea unui incident,

Care este cel mai important simbol al iubirii pentru o femeie?

Care este cel mai important simbol al iubirii pentru o femeie?

Noi, femeile, știm că pentru a avea o viață cu adevărat împlinită și relaxată, trebuie

A mers la poliție cu cadavrul în mașină. Un bărbat din SUA a declarat această informație

A mers la poliție cu cadavrul în mașină. Un bărbat din SUA a declarat această informație

În după amiaza zilei de luni un bărbat din California a anunțat la o secție

Un nou antibiotic a fost descoperit

Un nou antibiotic a fost descoperit

Tot mai multe bacterii devin rezistente la antibiotice, descoperirea unor noi antibiotice ar fi benefică