Foie gras din ficat de rata este o bijuterie a bucatariei franceze, insa acest preparat de lux are o istorie de 4.500 de ani fiind cunoscut inca de pe vremea Egiptului Antic. Traditia a fost preluata apoi de catre comunitatile evreiesti ce se aflau in exod, pentru ca in final sa ajunga si in Franta, in special in timpul ocupatiei romane. Insa trebuie retinut faptul ca denumirea de “foie gras” apartine doar produselor ce contin ficat de rata in proportie de 100%, ficat de rata indopata.
Tipuri de ficat de rata
Exista mai multe tipuri de foie gras ce are la baza ficat de rata, astfel incat fiecare om sa-si gaseasca gustul preferat. Cei ce inclina spre gustul rustic, traditional, care te duce cu gandul la gospodariile taranesti ce-si hranesc natural animalele, aleg ficatul de rata. Daca vrei ceva mai fin si mai delicat, opteaza pentru ficatul de gasca. In plus, acesta din urma este si mai onctuos. Insa, in fond, este o chestiune de gusturi.
Ficatul de rata este mai greu, are cam 700-800 grame, in comparatie cu cel de gasca ce atinge doar 450-500 de grame.
Sub ce forma gasesti ficatul de rata la vanzare? Poate fi crud. Trebuie sa aiba o culoare frumoasa – alb rozaliu sau galben clar – ce difera in functie de alimentatia ratelor. Ficatul de rata este ferm si moale la pipait si iti este oferit, in general, in vid. Il poti pastra pana la 7 zile la o temperatura de 1-3 grade Celsius.
Sau poti opta pentu varianta de ficat de rata semi-conservat. Acesta se gaseste de cumparat in borcane, conserve sau sub vid.
Invata sa servesti corect ficat de rata pentru a savura din plin aceasta delicatesa
Inainte de a-l servi, foie gras-ul din ficat de rata se tine la frigider, fara ambalaj, cateva ore bune. Fix inainte de degustare, cu 20 de minute, este bine sa-l scoti la temperatura camerei. Trebuie sa-l tai doar in momentul servirii deoarece in acest mod pastrezi nealterate culoarea, dar si gustul.
Pentru taiat se foloseste un cutit fara zimti pe care-l treci prin apa calda si-l stergi pentru fiecare felie in parte. Platoul cu foie gras din ficat de rata se poate pastra pe cuburi de gheata pentru a-i pastra prospetimea. Daca-l folosesti ca antreu, iti ajung 50 – 70 g de foie gras pentru fiecare persoana, insa daca-l vei utiliza ca fel principal iti vor trebui 100 – 130 g de foie gras.
Cu ce se insoteste acest pateu delicat? Cu paine si vin, o combinatie clasica, nobila, plina de arome. Se aleg baghete sau paine taraneasca, foie gras-ul nu se tartineaza, se folosesc feliile intregi. Sunt potrivite vinurile albe dulci, cele albe seci si vinurile rosii.
De unde cumpar ficat de rata?
Din fericire, astazi poti cumpara ficat de rata si in Romania, simplu si usor fiind sigur ca ai facut o achizitie de calitate. De unde? De la Euro Indal, companie ce importa si distribuie aceste produse tuturor doritorilor.
La Euro Indal gasesti sortimente variate, poti cumpara ficatul feliat sau intreg, congelat sau proaspat, in pungi vidate sau ambalat individual, numai clasa A, calitate 100%. Tu ce alegi?