Conform definitiei, sablarea este considerata a fi procesul de curatare ori finisare prin suflare abraziva a unei suprafete din metal, din piatra sau sticla ori alt material solid. Ea se realizeaza cu ajutorul unor alice metalice, al electrocorindonului cu nisip sau cu alte materiale ce sunt abrazive granulare si care sunt propulsate cu mare viteza, prin centrifugare mecanica ori cu suportul unui jet de gaze care e de fapt aer comprimat sau cu ajutorul lichidelor respectiv a apei sub presiune spre suprafetele care urmeaza sa fi prelucrate.
Sablarea se foloseste atunci cand, inainte sa fie vopsita o suprafata , este necesar sa fie curatata si nu exista alte metode care permit sa fie facut facut asta. Operatiunea se poate face numai in incinte inchise, din cauza gradului mare de pericol pe care il reprezinta jetul de aer comprimat și cel de nisip care e rulat la viteze foarte mari, acestea fiind utilizate in industria metalurgica sau in santierele navale, de regula acolo unde trebuie curatate rapid anumite suprafete.
Fenomene ca cele de sablare pot fi observate chiar si in natura, ca eroziunii eoliene asupra solului, ori chiar ca forme de relief.
Primul brevet de inventie in ceea ce priveste sablarea s-a emis in Anglia, in 1870, autorul fiind Benjamin Chew Tilghman care era originar din Philadelphia, USA.
In data de 3 noiembrie 1870, inventatorul obtine brevetul care avea numarul 2900, acesta acoperand principiile de functionare in cazul instalatiilor de sablare ce aveau aruncatoare mecanice centrifugale.
Pentru a intelege procesului de sablare, definirea parametrilor pe care le au suprafetele sablate și descrierea utilitatiilor, ste necesara:
- Gradul de curatare. Performantele pe care le au diversele tratamente ce se aplica pe suprafetele metalice sunt puternic influentate de unii contaminanti care exista pe ea si din acest motiv, unul din cei mai importati parametrii este gradul de curatare, acesta urmarindu-se pe intreg parcursul sablarii.
Acest grad de curatare este definit prin standarde specifice, printr-un pictorial comparativ si plecand de la calitatea pe care o au suprafetele metalice care urmeaza sa fie sablate. Calitatea initiala pe care o poate avea suprafate metalului este impartita astfel:
– suprafata de calitate A – adica aceea in care metalul este acoperit cu tunder care e aderent sau care are depuneri ce sunt rezultate din procesele de laminare sau de turnare, fara sa prezinte insa urme de oxidare.
– suprafata de calitate B – este aceea in care metalul este acoperit cu tunder ce e slab aderent sau e acoperit cu alte depuneri care sunt rezultate din aceleasi procese de laminare sau de turnare si care au urme ușoare de oxidare.
– suprafata de calitate C – unde metalul are urme de tunder sau depuneri ce sunt rezultate din procesul de turnare sau laminare, dar este puternic oxidat.
– suprafata de calitate D – unde metalul este oxidat puternic, suprafata acestuia fiind in profunzime corodata.
Gradele de curatare asupra suprafetelor metalice – conform standardelor ISO
- Gradul Sa1 – se atinge atunci cand de pe suprafata metalului sunt indepartate cu ajutorul sablai, depunerile care sunt slab aderente ca de exemplu rugina, vopseaua, tunderul ori mizeria.
- Gradul Sa2 – este atunci cand de pe suprafata metalului sunt indepartate depunerile e tunder, rugina sau vopsea si mai sunt doar pete superficiale de oxizi
Mai multe despre acest domeniu cititi pe www.Advar.ro.