Agricultura este principală ramură a industriei încă din cele mai vechi timpuri. Încă din timpurile străvechi omul se ocupa cu agrigulturi, sădind cereale și alte produse pe malurile râului pentru că acolo pământul este mai fertil iar plantele cultivate creșteau mari și frumose cu o roagă foarte bogată.
De unde a aparut agricultura
Din dicționare noi găsim definiția agriculturii ca fiind știința, arta sau practica care se ocupă cu procesul producerii de hrană vegetală și animală, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematică a anumitor plante și creșterea animalelor. Se are în vedere că agricultura se ocupă cu creșterea plantelor și a animalelor și desigur cercetarea acestora. Termenul de agricultură provine din cuvintele din latină agri desemnând câmp și cultura însemnând cultivare, adică prelucracrea mecanică și chimică a solului pentru a fi pregătit pentru cultivare. Cultivarea plantelor și domesticirea animalelor a avut loc acum 14000-6500 de ani și este cea mai studiată idee din preistorie. Jumătate din populația globului practică agricultura, însă este foarte variat procentajul de la țară la țară. În țările aflate în curs de dezvoltare, ca de exemplu Nepalul, aproximativ 90% din populație lucrează pământul. Însă în țări industrializate precum Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii, doar aproximativ 2% din populația activă se ocupă cu agricultura. În ciuda tuturor faptelor anume datorită înaltei eficiențe și tehnicilor științifice utilizate, Statele Unite reprezintă cel mai mare exportator de produse agricole.
Tipurile de agricultură practicate în lume
Agricultura are mai multe ramuri. Acestea fiind : acvacultura, această ramură se ocupă cu creșterea plantelor și a animalelor care cresc în apă, agrofitotehnia, care se ocupă de cultura plantelor de câmp, a plantelor furajere și a plantelor tehnice, apicultura, domeniu care se ocupă cu creșterea albinelor pentru obținerea de miere și ceară, având și importantul rol de polenizare a plantelor aflate în zona de creștere a albinelor, avicultura, domeniu al agriculturii care se ocupă cu creșterea păsărilor, horticultura, care se ocupă cu selecționarea și creșterea legumelor, pomilor fructiferi, viei, arbuștilor fructiferi și decorativi, florilor, plantelor ornamentale, plantelor tropicale și a plantelor de seră, moluscocultura, care se ocupă de creșterea moluștelor, terestre, așa cum sunt melcii comestibili, dar și a moluștelor acvatice, așa cum ar fi scoicile, piscicultura, care se ocupă de creșterea peștilor în diferite condiții, dar și în sistem industrial, sericicultura, care se ocupă de creșterea viermilor de mătase, silvicultura, care se ocupă cu studiul, creșterea, exploatarea și protejarea arborilor ce formează pădurile, controlul și protecția faunei și florei din păduri, zootehnia, domeniu care se ocupă de creșterea animalelor domestice, mai exact a mamiferelor de uscat domesticite, în scopul obținerii de lapte, carne, lână și piei sau blănuri.
Agricultura este o ramură foarte importantă în lume, deoarece toate celelate ramuri se țin pe ea, cu ajutorul agriculturii se produc materiile prime pentru diferite țeseturi cu care se produc haine, iar după asta populația are cu ce se înbrăca și încălța. Agricultura ne hrănesște și ne dezvoltă. Mai des întîlnim practicarea ei la sate, unde sunt mai multe pământuri pentru creșterea plantelor și a anumalelor domestice.