Normele interne cu privire la imbracaminte de protectie industria alimentara in Romania sunt cuprinse in H.G. nr. 924/2005 si reglementeaza cerinte generale cu privire la igiena in cazul obiectivelor din domeniul alimentar, cat si cerintele specifice pentru ustensilele si echipamentele cu care alimentele vin in contact si pentru transportul alimentelor. De asemenea, exista si reguli foarte stricte cu privire la igiena personalului si la igiena echipamentului de lucru.
Imbracaminte de protectie industria alimentara este obligatorie
Imbracaminte de protectie industria alimentara sunt echipamente ce trebuie sa raspunda in aceeasi masura atat normelor de protectie a muncii cat si reglementarilor cu privire la siguranta produsului alimentar.
Specificul activitatii in industria alimentara impune ca echipamentul de lucru sa fie confectionat din materiale ce ofera mobilitate, protectie termica si protectie mecanica lucratorului si sa poata fi foarte usor de igienizat.
De asemenea, imbracamintea de protectie specifica industriei alimentare trebuie sa limiteze la minim circulatia eventualilor agenti patogeni astfel incat acestia sa nu puna in pericol produsul alimentar finit. Este de retinut si faptul ca imbracamintea de protectie pentru sectorul industrial este diferita in functie de fiecare activitate in parte, procesare, abatorizare sau Horeca.
Care sunt principalele categorii de imbracaminte de protectie specifice industriei alimentare? Amintim de:
– halate si bluze;
– tricouri si salopete;
– pantaloni si costume;
– costume pentru macelari;
– sepci si caciuli;
– Veste realizate din materiale matlasate sau simple;
– Jachete din materiale matlasate sau simple.
Din ce sunt confectionate toate aceste articole vestimentare specifice industriei alimentare? Echipamentele au la baza bumbacul, nylonul, materialele matlasate, docul, folia de plastic si bbc-ul.
De asemenea, se folosesc si echipamente de unica folosinta printre care trebuie sa enumeram:
-Manusile din latex simple si manusile pudrate;
-Manusile din folie transparenta;
-Masca din polipropilena;
-Mansete;
-Sorturi;
-Protectie din plastic pentru incaltaminte;
-Halate din polipropilena;
-Combinezoane de protectie din polipropilena;
-Capeline din doc, bumbac sau polipropilena;
-Masca de hartie sau din carton presat.
Imbracaminte de protectie industria alimentara – sfaturi
Imbracaminte de protectie industria alimentara trebuie sa fie de culoare alba, sa poata fi spalata si igienizata foarte bine si sa fie rezistenta pentru o purtare repetata pentru un timp cat mai indelungat.
In momentul manipularii produselor se folosesc manusile de unica folosinta, manusile din vinil sau cele din latex, in acest mod securizandu-se contactul dintre om si materia prima. Pentru ca imbracamintea de lucru sa fie pastrata curata cat mai mult timp se vor folosi si sorturi de unica folosinta din PVC sau tesaturi cauciucate.
Sa nu uitam si de cap, acesta trebuie acoperit cu fileuri, cu sepci sau bonete, casti de protectie sau, in unele sectii, chiar masti pentru gura. Daca lucratorii lucreaza in spatii frigorifice au nevoie de haine vatuite, manusi si caciuli imblanite. Macelarii folosesc manusi si sorturi de zale pentru protectie sporita, iar in zonele de produse finite si ambalare echiparea trebuie sa fie corespunzatoare astfel incat produsele sa nu fie deteriorate.
Indiferent ce imbracaminte de protectie industria alimentara ai nevoie, ia legatura cu Facility Distrib din Bacau si bucura-te de varietate si preturi bune!
Ai nevoie de imbracaminte de protectie industria alimentara? Ia legatura cu Facility Distrib din Bacau si bucura-te de varietate si preturi bune!