Diagnosticat in majoritatea cazurilor la femeile cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, fibromul uterin este responsabil pentru o treime din internarile in cadrul serviciilor de ginecologie. Acest fibrom uterin este o tumora benigna a miometrului unica sau mai frecvent, multipla. Fibromul uterin evolueaza lent si este asimptomatic exceptand sarcina cand evolutia lui se modifica: crestere accelerata, aparitia simptomatologiei si a complicatiilor. Fibromul uterin este o masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului. Acesta poate evolua in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretului acestuia. De asemenea, poate schimba forma uterului pe masura ce se dezvolta. Fibromul poate sa ramana neschimbat ani intregi cu putine simptome sau chiar asimptomatic, sau isi poate schimba marimea, forma, localizarea si simptomele. Din nefericire, fibromul uterin nu poate fi prevenit.
De ce apare fibromul uterin?
Cauzele pentru aparatia acestei tumori sunt incomplet cunoscute. Fibromul uterin este frecvent asociat cu obezitatea, hipertensiunea arteriala, mastoza fibrochistica, hiperplazia endometriala si cancerul de endometru. Conform unor studii, aceste tumori apar pe fondul unei predispozitii genetice, boala coexistand la mai multe femei din aceeasi familie, evolutia lor fiind in stransa legatura cu statusul hormonal al pacientei. De asemena, estrogenul joaca un rol major in dezvoltarea fibroamelor deoarece acestea tind sa creasca atunci cand organismul feminin produce mai mult estrogen. Factorii de risc care cresc riscul de dezvoltare a unui fibrom uterin sunt: varsta, in special in decadele trei-patru pana la menopauza, cazuri de fibrom uterin in familie, etnia, intrucat femeile de rasa neagra au predispozitie mai mare fata de cele caucaziene, si obezitatea.
Daca nu apar simptome neplacute sau severe, fibromul uterin va fi verificat la examinarea ginecologica. Majoritatea fibroamelor sunt inofensive, nu cauzeaza simptomatologie si se micsoreaza dupa menopauza. In cazul fibromului uterin, exista cateva tipuri de tratament de luat in calcul. Fibromul poate fi extirpat chirurgical, intregul uter poate fi extirpat sau poate fi micsorat medicamentos. Alegerea tratamentului poate fi facuta in functie de severitatea simptomelor si de importanta pastrarii fertilitatii. In cazul fibroamelor fara sau cu putine simptome, tratamentul nu este necesar. Medicul specialist recomanda expectativa vigilenta, cu examene ginecologice regulate, pentru a verifica marimea si simptomele date de fibrom.
Este indicat ca pacienta care sufera de fibrom uterin sa se adreseze unei clinici de ginecologie care, dincolo de posibilitatile diagnostice si terapeutice moderne, poate oferi incredere, informatii asupra bolii si asupra posibilelor complicatii. Centrul GynecoLand ofera servicii de diagnosticare prin consultatii ginecologice, ecografii, colposcopie, laparoscopie, histeroscopie si analize de laborator. Orice control ginecologic se desfasoara intr-un mediu confortabil si intim, deschis discutiilor si inlaturarii oricarei nelamuriri cu privire la afectiunile de care sufera pacienta. Pentru mai multe informatii despre fibromul uterin, acceseaza pagina de internet a centrului GynecoLand sau consulta un medic specialist din cadrul echipei.
Datele de contact ale firmei GynecoLand
Adresa firmei: Str. Gramont, Nr. 7, S.4, Bucuresti
Telefon: 021 337 29 53
Email: receptie@gynecoland.ro