Emoțiile au importanță destul de mare asupra organismului, în ultimul timp tot mai mulți doctori susțin acest lucru.
Până nu demult se credea că doar creierul și sistemul nervos poate reacționa în așa mod la stres, iar oamenii de știință susțin că sistemul imunitar are de suferit, când omul trece prin niște emoții negative.
Sistemul imunitar are și el un rol de „manager al trupului”. Astfel, o descoperire făcută de psihologul Robert Ader în 1974, aceasta descoperire a dat peste cap toate ipotezele că sistemul imunitar și creierul sunt două sisteme care nu se afectează reciproc. Prin experimentul său, Ader a demonstrat că celulele imunitare circulă interacționând cu alte celule. Cele pe care le recunosc, sunt lăsate în pace, iar cele cele străine sunt atacate, în așa fel protejând organismul împotriva virușilor, infecțiilor sau bolilor canceroase.
Știința apărută nu demult – PNI studiază interdependența dintre sistemul imunitar și cel nervos.
S-a constatat că stresul dat de emoțiile negative reduce rezistența sistemului imunitar, iar dacă acesta este permanent și intens, suprimarea imunitară poate dura o viață întreagă. Emoțiile negative, depresia sunt un factor de risc toxic similar cu fumatul sau excesul de colesterol în sânge, iar oamenii care sunt permanent anxioși, agitați, pesimiști, tensionați, paranoici, cinici, riscă să dezvolte de două ori mai multe boli pe parcursul vieții, cum ar fi artrită, cefalee, astm, probleme de inimă și diverse alergii.
Vestea bună e că stresul nu este o condamnare la moarte. Oamenilor nu li se cere decât să-și reducă ostilitatea și nervozitatea spunând Stop, fiind încurajați să înlocuiască gândurile cinice cu unele rezonabile.