Cel mai mult sporește creierul uman, vinul, decât o altă ocupație, spun cercetătorii americani. Vinul are o proprietatea uimitoare asupra creierului uman, decât orice altă activitate.
Spre deosebire de rezolvarea unei probleme de matematică care se folosește cel mai mult gândirea creierului uman, vinul are o importanță deosebită, îmbunătățește memoria, gândirea, emoțiile și plăcerea.
„Mirosul și gustul vinului ar putea fi o activitate care să-ți necesite favorizarea gândirii ca orice altă activitate atunci când însușești ceva piese sau cauți răspuns asupra unor probleme grele de însușit”, a declarat neurologul Dr. Gordon Shepherd, de la Universitatea Yale și autorul cărții Neurology: How the Brain Creates The Taste of Wine.
În degustarea și notarea vinului, toate studiile îl are cartea vinului, și ambalajul băuturii reprezintă o însemnare și vasul în care servești vinul cât și combinarea lichidului, aer, salivă și restul ansamblului de acțiuni a mandibulei, limbii, diafragmei şi gâtului.
Shepherd a petrecut ani de zile analizând modul său personal adaptat de creier pentru a savura gustul dar studiile arată că gustul este mult mai subiectiv decât se credea anterior. Din acest motiv, studiile ar trebui să se bazeze în mare măsură asupra bauturilor în loc să studieze vinul, deoarece diferiți oameni folosesc propriul cadru de referință pentru a deduce pofta unei băuturi care are o legătură bună cu starea omului, amintirile și persoanele cu care asociem băutura respectivă.
Cercetătorul amintește și de alți factori care sunt abordați pentru asimilarea unei băuturi și structura scuipatului, anii persoanei și categoria din care face parte. Toate aceste idei ne conduc în punctul de a susține că gustul pe care îl simți când bei vin nu depinde de băutură ci fiecare persoană care savurează își are gustul său.
De asemenea, specialistul ne avertizează să evităm consumul excesiv, deoarece vinul va arăta sensul opus, cauzând mahmureala.