1. Un tsunami este de obicei cauzat de un cutremur, însă poate fi cauzat și de o erupție vulcanică, de o alunecare de teren, sau de un meteorit.
2. Un tsunami nu este un singur val mare, ci o serie de valuri. Acesta poate să dureze de la câteva minute până la câteva ore. De regulă, primul val este cel mai violent iar al cincilea sau șaselea val pot fi mai mari.
3. Istoricul grec Tucidide (460-395 î.e.n.), în lucrarea sa „Istoria Războiului Peloponesiac”, a comparat tsunami-urile cu niște seisme subacvatice.
4. În cea mai adâncă parte a oceanului, valurile tsunami au adeseori o înălțime cuprinsă între 30 și 90 de centimetri, iar marinarii, adesea nu simt valurile.
5. Toate decesele provocate de tsunami, apar în arealul de 250 de kilometri de la locul de declanșare a acestuia.
Prin urmare, cei care locuiesc la litoral și simt că are loc un cutremur puternic ar trebui să cunoască că e posibil să urmeze un tsunami și ar trebui să se evacueze.
6. Cu până la o jumătate de oră înainte de declanșare, oceanul parcă se retrage, dar nu în toate cazurile. Retragerea apei are loc înainte ca tsunami-ul să lovească țărmul.
7. Până când nu a văzut nimeni un tsunami provocat de căderea unui meteorit, dar se presupune că anume un astfel de meteorit a distrus viața pe pământ cu câteva miliarde de ani în urmă.
8. Valurile create de vânt au o viteză de cca 3.2 – 97 km/oră.
9. Savanții cred că un asteroid a lovit Oceanul Indian cu aproximativ 4.800 de ani în urmă, iar tsunami-ul creat s-a râdicat la o înălțime de aproximativ 180 metri.
10. Tsunami-urile cauzate de cutremure sunt create în zonele de subducție, atunci când o placă tectonică este mai ușoară, se ridică forțat peste o placă mai grea. Ridicarea sau coborârea bruscă a fundului oceanului deplasează întreaga coloană de apă de deasupra.
11. Palmierii sunt adaptați la astfel de calamități, deci în majoritatea cazurilor aceștia fac față calamității.
12. Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a ucis peste 216.000 de oameni, probabil chiar până la 283.000. Mulți localnici au fost victime, dar și mii de turiști din Australia, Suedia, UK și SUA, care își petreceau vacanța de Crăciun în stațiunile de pe litoralul Asiei de Sud-Est.
13. Zona care este acoperită de un tsunami în interiorul unei mase de pământ, poartă denumirea de „zonă de inundație”. Cel mai înalt punct (vertical) atins de ape se numește „punct de înălțime”.
14. Un megatsunami este un tsunami cu valuri extrem de înalte și este cauzat de obicei de o alunecare de pământ. Un megatsunami s-a produs în Golful Lituya, Alaska, în 1958, și a fost cel mai înalt tsunami înregistrat vreodată, având înălțimea de 534 de metri.
Ca prin miracol, numai doi oameni au murit.
16. Oamenii mor adeseori după primul val tsunami, fiindcă se întorc acasă prea devreme sau se duc pe plajă să ajute oamenii și animalele aflate în pericol, fiind uciși de următorul val tsunami.