Timpul isi lasa amprenta pe mai toate cladirile, care cu zeci sau chiar sute de ani in urma, faceau deliciul trecatorilor. Martore tacute a numeroaselor schimbari si evenimente, cladirile sunt, inevitabil, afectate de conditiile meteo nefavorabile, cutremure, precum si alti factori nocivi, care stirbesc din frumusetea initiala a acestor constructii. Este momentul in care se impun lucrari de restaurare care sa acopere, sau sa repare ceea ce trecerea timului a lasat. Proiectul de restaurare reprezinta o activitate complexa, care presupune conlucrarea multidisciplinara a mai multor categorii de specialisti, precum arhitecti-restauratori, artisti plastici, istorici, arheologi, ingineri de structuri, ingineri de instalatii, ingineri geologi etc.
Motivele pentru care o cladire ajunge intr-o stare de degradare, sunt diverse, si de cele mai multe ori inevitabile. In primul rand, interperiile sunt nocive pentru aspectul unei cladiri. Ploile, ninsorile, canicula, vantul puternic, afecteaza intr-o mare masura finisajele exterioare, tencuiala si acoperisul. Mari neajunsuri pot provoca si armarea insuficienta a betoanelor, prevederea unor etrieri la distante prea mari sau estimarea incorecta a incarcarilor ce actioneaza asupra contructiei. Multe dintre lucrarile de reparatie la care a fost supusa cladirea de-a lungul timului, au fost facute incorect, cu materiale inadecvate, care cumult au dus la o degradare si mai mare. Problemele de amplasare sunt si ele omise, mai ales in ceea ce priveste alaturarea de tronsoane cu incarcari si inaltimi diferite. Umezeala este, de asemenea un factor care, in timp, duce la probleme care necesita restaurarii.
Proiectul de restaurare este format dintr-un studiu prealabil, are fundamenteaza proiectul de interventie, din care fac parte urmatorii pasi: studiul de fezabilitate, proiect de autorizare, proiect tehnic si detalii de executie. Prin studiul prealabil se colecteaza toate datele posibile despre obiectul de arhitectura existent, pentru a se determina cauzele care au dus la starea prezenta a acestuia si sa propuna strategia de interventie. Studiul prealabil se face in mai multe etape: studiu documentar si istoric, cercetari pe specialitati, analiza situatiei existente a obiectului, strategia de interventie si in cele din urma devizul. Proiectul tehnic contine: memoriu de sinteza, memorii de specialitati, caiet de sarcini tehnice, caiet de norme speciale, si antemasuratoare. Uzura fiecarui element in parte se calculeaza in functie de natura materialului din care este executat si de conditiile de exploatare la care este supus. Analiza gradului normal de uzura a unei cladiri este obligatorie.
Daca cladirea ta are nevoie de restaurare, alege serviciile unei echipe care sa-i poata reda farmecul de alta data. O echipa care sa respecte toti pasii necesari reparatiilor si care sa dispuna de specialisti si echipament pe masura. Alege Q Architects, garantia ta pentru o restaurare completa si de durata. Q Architects este un birou de arhitectura, cu un flux de lucru bazat pe concepte de ultima ora. Noi punem accent pe calitatea materialelor, detalii si mediu. Q Architects este solutia salvatoare pentru cladirea ta. Vom face toate investigatiile necesare pentru a stabili motivele degradarii si vom stabili prioritatile.
Q Architects executa pe langa servicii de arhitectura restaurare, servicii de arhitectura rezidentiala, arhitectura office si retail, arhitectura hotel si restaurant, arhitectura interioara si arhitectura planuri urbanistice.
Q Architects reprezinta fuziunea dintre MDB arhitecti cu Balthasarah din anul 2008, astfel ne-am unit fortele, priceperea si talentul pentru ca impreuna sa oferim cele mai potrivite solutii pentru reabilitarea cladirilor.