articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Coastele calotei glaciare Groenlanda vor dispărea

Coastele calotei glaciare Groenlanda vor dispărea

🕔05.Aug 2019

Peter Wadhams, profesor de fizica oceanelor şi directorul „Polar Ocean Physics Group” din cadrul Universităţii Cambridge, a declarat că a observat el însuşi schimbările drastice ale mediului din Arctica.

Cercetătorul în vârstă de 71 de ani, care a condus 55 de expediţii în regiunea arctică de-al lungul studiilor a făcut un calcul pentru a asocia cantitatea de apă din cascada Niagara cu apa apărută în urma topirii ghețarilor arctici.

Wadhams a declarat pentru o presă din Kangerlussuaq ca au avut loc schimbări foarte importante în această zonă în ultimii 5 ani în SV Groenlandei. 

„Rata de pierdere a gheţii este cu certitudine mai repezit decât alt moment anterior”, a spus el.

„Rata de creştere a nivelului global al mărilor… în mare măsură este supus de micșorarea continentului arctic, destul de rapidă”, a adăugat specialistul.

„Prima oară când am fost aici, acum 30 de ani, nu putea fi topirea ghețarilor Groenlanda, chiar și fiind anotimpul cald”, a confirmat el.

în 1969 profesorul care a fost pentru prima dată pe contintinetul Groenlanda a spus că topirea ghețarilor a trecut de la coaste la centrul calotei glaciare. 

„Curge ca apa din cascada Niagara, găsește cea mai mică crăpătură de pe continent ”, a afirmat Wadhams.

 Comentariile sale vin după o perioadă în care temperaturile au ajuns la maxime fiind cele mai ridicate temperaturi din zonă  în ultimele luni.

Conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM),  a luat cele mai calduroase zile a lunii din istorie, luna iulie. Rezultatele apar după ce luna iunie a fost cea mai fierbinte lună din  istoria înregistrărilor meteorologice.

În iulie, în Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie au fost doborâte recordurile naţionale de temperatură maximă.

S-au pierdut teritorii mari a ghețarilor  din Arctica din prima jumătate a lunii iulie a egalat ratele înregistrate în 2012, anul cu cea mai redusă întindere de gheaţă arctică în luna septembrie din istoria înregistrărilor făcute, confirmată de Centrului Naţional American pentru Zăpadă şi Gheaţă.

Profesorul Wadhams a declarat că în fiecare an din teritoriu glaciară din Groenlanda  dispar 300 de kilometri cubi de gheaţă. Toată suprafața de gheață din Groenlanda ar fi supusă procesului de topire, nivelul mării ar creşte cu şapte metri, ceea ce duce la inundații a orașelor de pe țărmul lumii, a avertizat profesorul.

„Este în descompunere şi se descompune destul de rapid”, a spus el despre calota glaciară arctică.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a spus că situația meteo de astăzi  „nu este science fiction. Este realitatea schimbărilor climatice. 

„Este foarte trist”, a spus profesorul Wadhams. „Toate priveliștile care am avut ocazia eu să le văd când am fost tânăr  nu vor mai fi niciodată”, a confirmat el.

Conținutul de CO2 din aer nu rezolvă situația topirii ghețarilor și acest proces nici nu agravează situația dioxidului de carbon din atmosferă de a minimiza topirea ghețarilor în locul stopării eliminării emisiilor de carbon în atmosferă , a confirmat el pentru Press Association.
 
Similar Articles
A mers la poliție cu cadavrul în mașină. Un bărbat din SUA a declarat această informație

A mers la poliție cu cadavrul în mașină. Un bărbat din SUA a declarat această informație

În după amiaza zilei de luni un bărbat din California a anunțat la o secție

În capitală o femeie a fost încătușată după ce a încercat să se arunce în fața mașinii

În capitală o femeie a fost încătușată după ce a încercat să se arunce în fața mașinii

Un incident a avut loc în această dimineață, în zona Universității din Capitală. O tânără

Serena Williams a rămas învinsă în finală de Bianca Andreescu

Serena Williams a rămas învinsă în finală de Bianca Andreescu

Câștigătoarea a spus că își dorește să joace tenis până nu va mai fi posibil,

Accident grav cu răniți în în Harghita

Accident grav cu răniți în în Harghita

Un microbuz cu 19 călători s-a răsturnat, marţi după-amiază, în judeţul Harghita. Poliţia anunţă că

Într-un parc din București o fată a fost bătută

Într-un parc din București o fată a fost bătută

Într-un parc din București a avut loc un incident violent. O adolescentă a fost bătută