Chitara este un instrument care are mai multe componente in constructia sa, dintre acestea facand parte capul, tastiera si corpul propriu-zis.
Capul
Aceasta parte componenta a chitarii e situat la extremitatile departate fata de de instrumentist si e dotat cu chei care maresc, prin rotire si deasemni micsoreaza tensiunea care este aplicata corzilor elastice, avand ca scop acordarii instrumentului.
Tastiera
Tastiera ori griful reprezinta in partile componentele ale unei chitare, o bucata de lemn care are integrate benzi din metal si care reprezinta partea cea mai de sus a gatului. Aceasta parte este una plata pe o chitara clasica dar care este pe latime si usor curbata, atat pe chitarele acustice cat si pe cele electrice. Curbura tastierei se poate masura prin raza pe care o are tastiera, aceasta fiind raza unui cerc, ipotetic vorbind, cerc din care suprafata pe cre o rae tastiera constituie un segment. Daca se apasa o coarda pe o benda de metal care se afla pe tastiera se va scurta lungimea de vibratie pe care o are coarda si in acest fel se va produce o frecventa de sunet, mai inalta. Tastierele sunt cel mai adesea realizate din lemn de palisandru sau dupa cum se mai numeste in termenii de specialitate, rosewood, din abanos sau din artar si doar uneori are materiale compozite, ca de exemplu HPL-ul ori rasina.
Corpul unei chitari
Cosrpul poate sa aiba o diversitate de forme si asta pentru ca nu trebuie sa indeplineasca un rol de amplificator pentru vibratiei, deoarece amplificarea se face folosindu-se componentele electrice. In cazul acesta, un mare accent se pune pe doze, aceste componentele ce capteaza vibratiile pe care le au coardele.
Corpul chitarei poate fi confectionat numai din lemn. El este prevazut asa dupa cum are si chitara numita- rece un cordar si un inaltator care sunt reglabile. Pe corp se gasesc montate, dozele electromagnetice. Deasemeni, in interiorul corpului se afla instalatia electrica, iar in afara sunt butoanele de reglaj. Tot pe corp exista si o mufa, cu ea putand sa se faca legatura intre instalatia pe care o are chitara si amplificatorul.
Istoricul chitarei
Aparitia chitarei este o inventie tarzie, care apartine de epoca Renasterii , undeva in secolul al XVI-lea.
Dar, inventarea tehnologiilor care a avut o importanta covarsitoare in construirea instrumentelor si care are un descendent direct, dateaza chiar din timpuri si mai vechi. Istoricul chitarei face referire inclusiv la instrumentele cordofone, cele care au purtat una cate una, acelasi nume, fara sa aiba prea multe in comun din punct de vedere al constructiei. Deoarece au la baza o etimologia comuna, instrumentele si chitara sunt puse oarecum fortat impreuna. Dar, studiile care au fost facute de Michael Kasha in jurul anilor 1960 au avut rolul de a aduce argumente definitive in directia aceasta si a aratat ca etimologia nu atesta nici un fel de indicii de rudenie ale acestor instrumente, aratand cel mult modul in care au ajus ele sa desemneze o denumire comuna pe ntru varietati diverse pe parcursul timpului si al spatiilor geografice pe care le-au traversat.
Cititi mai multe pe www.MuzicaStore.ro.