In ziua de astazi, tot mai multi parinti isi indruma copiii spre activitati creative, punand bazele unei viitoare cariere sau pur si simplu aducand o contributie esentiala educatiei lor: dragostea pentru arta. In acest sens, multi aleg muzica, una dintre cele mai placute modalitati de exprimare pentru copilul dumneavoastra. Daca nu sunteti hotarat catre ce instrument sa va indrumati copilul si nici acesta nu isi exprima clar dorintele, chitara clasica poate fi o solutie preferata de multi copii dornici sa patrunda in lumea muzicii.
Istoria chitarei clasice
Inainte de a alege orice instrument muzical, este indicat sa va informati si sa stiti aspectele esentiale care au marcat evolutia acestuia de-a lungul timpului. Astfel, chitara clasica s-a dezvoltat pana la forma de astazi pe pacursul a 4 secole. Aceasta provine din 3 stramosi: lauta vihuela si chitara baroca.
Cu peste 5000 de ani in urma existau instrumente asemanatoare cu chitara, cum ar fi anticul ,,tar” din Asia Centrala sau ,,sitarul” din India. Numele de ,,chitara” vine din grecescul ,,kithara”, care era o lira asemanatoare cu harpa, dar mult mai mica.
Aspectul modern al chitarei clasice a luat forma sa actuala in momentul in care producatorul spaniol Antonio Torres a crescut marimea corpului chitarii si a modificat proportiile acesteia, in jurul anului 1850. Acest design a imbunatatit drastic sunetul, volumul si durabilitatea chitarei.
Varsta ideala pentru cursuri de chitara
Aceasta este o problema des intalnita printre parinti, cei mai multi fiind nehotarati asupra varstei ideale la care copiii sa inceapa cursuri de chitara clasica. De fapt, raspunsul este simplu – cu cat mai devreme, cu atat mai bine. In primii ani de viata, copiii sunt deosebit de receptivi, iar pasiunea pentru muzica si simtul artistic se educa mai bine ca niciodata. Asadar, specialistii recomanda ca varsta minima pentru inceperea cursurilor de chitara clasica sa fie de 6-7 ani. Evident, daca copilul dumneavoastra este mai dezvoltat fizic, acesta se poate descurca cu instrumentul muzical chiar de la varsta de 5 ani.
Cu alte cuvinte, veti sti ca a sosit momentul ca fetita sau baiatul dumneavoastra sa inceapa lectiile de chitara clasica, daca: se simte confortabil cand tine chitara, are degetele suficient de puternice pentru a apasa pe corzi si, cel mai important aspect, are entuziasmul necesar pentru a incepe studiul si a repeta acasa.
Alege chitara potrivita
Daca va ganditi sa investiti intr-o chitara pentru copilul dumneavoastra trebuie sa stiti ca prima chitara pe care i-o veti darui nu trebuie sa fie foarte scumpa sau pretentioasa , fiind suficient sa-i placa si sa se simta confortabil cu aceasta. Este indicat ca pana la varsta de 7-8 ani, sa optati pentru o chitara de dimensiune 3/4, astfel incat marimea si greutatea instrumentului sa nu-l incomodeze. Daca v-ati hotarat la o chitara clasica, este recomandat sa va lasati copilul sa aleaga ce ii place, aspectul instrumentului contand foarte mult, chiar daca nu are nicio influenta asupra muzicii.
Asadar, va astepam pe site-ul www.muzicastore.ro sa vizualizati intreaga gama de instrumente muzicale si sa alegeti chitara clasica potrivita copilului dumneavoastra la cele mai bune preturi.