articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Certificat energetic

Certificat energetic

🕔29.Sep 2016

Vânzarea si in acelasi timp închirierea locuinţelor sau in cayul oricarei alte clădiri nu se poate face in mod legal cand proprietarul ei nu are asa numitul certificat al performanţei energetice. Specialistii, adica auditorii energetici atestati în cadrul firmelor de profil afirma faptul ca tot ce trebuie să se ştie in legatura cu respectiva cladire se poate gasi in acest document care este denumit – certificatul energetic.

Certificatul va cuprinde intotdeauna informaţii care sunt legate de ceea ce inseamna eficienţa energetică a clădirilor, si in acelasi timp de cantitatea energiei care a fost consumate încălzindu-ne, la iluminare şi deasemeni prin producerea de apa calda menajera în clădirea ori in apartamentele care sunt in discutie.

Analiza şi deasemeni calculele specifice necesare pentru determinarea consumului energetic al clădirilor sau al apartamentelor e făcut de un specialist cunoscut ca fiind auditor energetic, acestea fiind incluse în documentul care e in mod oficial denumit – certificatul de performanţa energetica.

Actul acesta defineşte cel putin doi indici considerati ca fiind principali respectiv clasa energetică, ce porneste de la A – adica aceea ce e considerata a fi cea mai eficientă si ajunge până la G şi deasemeni o nota energetică ce e cuprinsa de la 1 ajungand pana la la 100, asta pentru ca trebuie sa fie mare, deci mai bună.

Certificarea energetică pe care o are clădirea presupune in primul rand analiza şi deasemeni calcule specifice privind consumul de energie daca se tine cont de care sunt caracteristicile clădirilor, intre care, aceea care e considerata importanta fiind cea a nivelului de izolare termică ce e legat de faţada din exterior şi in acelasi timp de sol. Atât in ceea ce privesc ferestrele dar şi in cazul pereţilor sau al teraselor clădirilor poate sa se pierda căldura din interior, cu precadere din cauza neeşanteităţi ori pentru ca exista un nivel scazut al izolarii termice asigurate cu niste materiale învechite sau care sunt depreciate , asa dupa cum e cazul pereţilor care sunt umezi sau la terasele care sunt stricate.

Obţinerea si costurile specifice unui certificat energetic

Documentul întocmit va fi parafat de catre specialistul ce se numeste – auditor energetic, acesta fiind atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice.                   Lista aceasta de auditori energetici ce sunt atestaţi, va include date de contact ale lor si, sunt afisate pe site-ului MDRAP cat si pe site-ul unde se afiseaza diverse informatii de acea Asociaţie a Auditorilor Energetici al Clădirilor din România.

Actele necesare pentru certificare

Pentru a efectua analizei şi deasemeni calculele, auditorul care e desemnat, va avea nevoie să detina date si anumite documente, cum ar fi spre exemplu :

  • Actul proprietatii sau extrasul din cartea funciara;
  • Fişa cadastrală ori releveul respectivul apartament, al casei sau al clădirii.

Auditorului energetic i se va permite sa inspecteze clădirea şi deasemeni este important si să i se poata pune la dispoziţie toate datele ce tin de caracteristicile pe care le au echipamentele de încălzire, de conductele de încălzire de apă caldă menajeră, date privind contorizărea energiei termice, şi in acelasi timp datele legate de starea pe care o au pereţiii exteriori, terasa si in unele cazuri chir si acoperişul si ferestrele cat şi al altor obiective.