Acoperisul din dranita e considerat a fi o invelitoare care e unica din punct de vedere al aspectului lor estetic, fiind usor si durabil si avand o greutate cu putin mai mare decat o are acoperisul din tabla de tip tigla, dar este cu mult mai mica decat greutatea unui acoperis clasic, construit din ceramica, ce are greutate medie de aproximativ 50 kg/mp.
Avantajele utilizarii ranitei
La un acoperis din dranita nu este nevoie sa fie supradimensionata in nici un fel structura de rezistenta pe care o are constructia, la fel ca si in cazul tiglei ceramice. Dintre avantajele acoperisului ecologic de acest tip este bine sa se stie ca acoperisul are protectie buna impotriva umezelii, deasemenea acoperisul are flexibilitate precum si rezistenta buna la temperaturi mici la variatii mari de temperatura ca si in cazul in care se paseste pe el. Dranita are si rezistenta la grindina fiind un material in proportie de 100% ecologic.
Invelitorile de carton bitumat au o durata de viata de aproape 20 de ani. Rezistenta pe care o au in timp invelitorile metalice variaza in functie de ce calitate au materialele care sunt utilizate, acestea fiind dintre cele mai rezistente, cu durata medie a vietii de aproximativ 30 de ani, unele dintre acestea apropiindu-se pana la 100 de ani, cum e cazul invelitorilor din cupru. Ca si avantaje ale acoperisurilor ecologice sunt considerate a fi rezistente la foc si cer o minima intretinere. Invelitorile care sunt din tigle de beton, din argila ori din materiale compozite sunt consierate afi printre cele mai rezistente, durata lor de viata depaseste chiar si 50 de ani, necesitand putina intretinere uneori chiar deloc, ele rezista foarte bine la foc, in schimb reparatiile sunt considerate a fi foarte scumpe pe piata acestor tipuri de materiale. Desi unii specialisti sau chiar si clienti care considera ca acoperisurile ecologice reprezinta o inventie noua, trebuie mentionat faptul ca tipul acesta este totusi un tip de acoperis mai vechi.
Metode de acoperire
Metoda prin care se acopera acoperisul atat cu iarba cat si cu stuf are rolul de protectie si de impiedicare a infiltrarea apei. In momentul de fata, acoperisul natural reprezinta o noua dovada prin care dovedim ca ne pasa de mediu. Acoperisul verde se pune peste un suport care in prealabil a fost pus peste acoperisul clasic. Trebuie avut in vedere acest aspect deoarece stratul cu verdeata poate sa varieze undeva intre 50 pana la 500 de kg pe un metrul patrat, insa nu mai mult.
Unii clienti se intreaba si deasemenea ii intreaba pe specialisti, de ce sa aleaga un acoperis de acest tip. Raspunsul profesionistilor este ca, pe langa un aspectul estetic care este deosebit, cu ajutorul acestui acoperis ecologic se poate face economie de si mai multa energie. Este important insa, sa nu fie uitat nici confortul termic oferit si asta deoarece acest tip de acoperis verde scapa casa si evident pe locatarii ei de caldurile infernale care sunt uneori in timpul verii.
Deasemenea, clientii nu trebuie sa-si faca griji in privinta utilizarii acoperisului verde pe timpul iernii deoarece stratul aplicat in scopul sadirii plantelor, reprezinta un protector pentru acoperisul initial.
Detalii pe www.odu.ro.