articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Sisteme de irigatii prin aspersie

Sisteme de irigatii prin aspersie

🕔19.Mar 2013

Cand eram mici le spuneam tasnitori, si tentatia era mare in a ne avanta prin culturile de porumb sau prin lanurile de grau ca sa profitam de stropii de apa racorosi. Nu aveam nici cea mai vaga idee ca se numeau aspersoare pentru irigatii. Ca sa nu mai vorbim de importanta lor. Stiam doar ca imprastie apa si ca uneori, in soare, se producea efectul de curcubeu pe care il admiram si il socoteam ca pe un eveniment important.

E momentul sa deslusim ce sunt aspersoarele pentru irigatii si cat de importante sunt ele pentru culturile agricole si nu numai.

Irigarea prin aspersie se realizeaza cu ajutorul echipamentelor special create pentru culturile de legume din camp, pepiniere, cereale, porumb sau cartofi.

Acest gen de irigare se poate realiza prin trei modalitati:

  •  Aripi de ploaie;
  • Linii de aspersie;
  • Microaspersie.

La culturile mari se foloseste in general modalitatea de irigare aripi de ploaie deoarece aspersoarele pentru irigatii sunt usor de asamblat si de mutat dintr-un loc in altul. Aspersoarele folosite la acest gen de irigare sunt cele de dimensiuni mari, care imprastie apa sub forma unor aripi pe distante de 300-400 metri.

Folosind sistemul de irigare prin linii de aspersie puteti beneficia de foarte multe avantaje:

  • Aspersoarele pentru irigatii realizeaza o ploaie fina si astfel se obtine un microclimat prielnic cresterii plantelor;
  • Nu se formeaza crusta la nivelul solului;
  • Nu se dezveleste radacina plantei;
  • Nu se rup frunzele;
  • Se realizeaza o uniformitate foarte buna a irigarii;
  • Numarul mare de aspersoare de irigatii pe o linie diminueaza efectul de dispersie cauzat de vant;
  • Pot fi alimentate de la surse limitate de apa.

Aceste linii de aspersie se pot realiza, de exemplu, cu furtun flexibil cu insertie textila, acesta conferind un avantaj in plus in montarea si demontarea rapida. Spatiul necesar depozitarii nu trebuie sa fie mare.

Irigarea prin microaspersie se foloseste in spatii inchise si protejate de vant sau curenti de aer. Acest gen de irigare este utilizat la legumele cu crestere vegetativa mare sau la culturile de morcovi, pastranac sau ridichi. Este ideala si in serele pentru flori si plante decorative. Aspersoarele irigatii pentru irigarea prin microaspersie ajung si pana la o valoare de 9m in diametru si pot fi montate fie deasupra plantelor, fie la nivelul acestora prin asa-numitele furtune spaghetti.

Cu alte cuvinte, trebuie mentionat ca, in general, irigarea terenurilor este foarte importanta pentru productivitate si ca atare, folosirea sistemelor potrivite pot da rezultate foarte bune in ceea ce priveste diversele culturi.

Sa nu uitam si de utilitatea lor mai “casnica”, referindu-ne aici la gazonul si florile din curtea personala si mai ales si la efectul foarte placut pe care il au in timpul verii.

Se pare ca in copilarie nu ne-am inselat atunci cand am presupus ca in jurul acestor tasnitori aerul este mai racoros. Si anii au trecut si am inceput sa invatam si sa deslusim importanta si necesitatea irigarii, complexitatea sistemelor si multe alte lucruri.

Inchei aici mica mea incursiune in domeniul aspersoarelor pentru irigatii si va invit sa aflati si alte lucruri din articolele de aici:  http://blog.2biz.ro/

Similar Articles
Rulouri de gazon

Rulouri de gazon

Unul din aspectele uitate de cei ce au in curte rulouri de gazon e sa

Rafturi metalice pentru paleti – pentru afacerea d-voastra

Rafturi metalice pentru paleti – pentru afacerea d-voastra

Experienta societatii Racks Metal si are ca rezultat crearea unor spatii cu personalitate menite sa

Panouri radiante infrarosu

Panouri radiante infrarosu

Fiecare dintre noi ne dorim sa fim cat mai linistiti dar si sa simtim ca

Vitraliile ca arta

Vitraliile ca arta

Vitraliile mi-au intrat in vocabular cand eram mica…daca nu ma insel eram in scoala primara

Masini de ambalat si preturile producatorilor

Masini de ambalat si preturile producatorilor

In cazul in care detineti o afacere in care produceti diverse obiecte, este evident ca