Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe.
Aportul optim zilnic de potasiu
Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol.
Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. S-a constatat că valoarea zilnică de potasiu este de 2020 – 4700 de miligrame.
Caisele confiate
Numai 100 g de caise confiate conțin peste 1100 de miligrame de potasiu, dar si alti nutrienti cheie, precum fier si antioxidanti.
Atunci cand o persoana doreste sa achizitioneze caise confiate, trebuie sa aleaga produsele care nu contin zahar adaugat. Astfel, caisele pot fi consumate ca o gustare rapida sau pot fi adaugate la mesele principale sau la diferite salate.
Cartofii
Cartofii reprezinta o sursa excelenta de potasiu. Cartofii copti in coaja reprezinta cea mai buna optiune, deoarece potasiul se regaseste in special la nivelul cojii. Un cartof de dimensiuni medii copt in coaja contine peste 900 de miligrame de potasiu. Se recomanda evitarea adaugarii de sare la gatire si inlocuirea ei cu condimente naturale.
Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt cele mai bogate în substanțe nutritive, legume cu frunze verzi ar putea ajuta la incetinirea declinului cognitiv asociat inaintarii in varsta.
Conțin cantități mari de vitamine si minerale. Printre cele mai indicate legume de acest tip se regasesc spanacul, amarantul si sfecla elevetiana.
Lintea
Lintea este un aliment mic si cu forma de lentila. Ea contine cantitati foarte mari de proteine si fibre, dar si potasiu. De exemplu, 100 de grame de linte gatita contine peste 350 de miligrame de potasiu.
Persoanele care intampina dificultati de gatire a lintei trebuie sa stie ca aceasta se poate gasi si la conserva.
Prunele uscate
Prunele uscate sunt bogate în fibre care sunt benefice pentru organism.
In plus, prunele sunt extrem de bogate in potasiu, estimandu-se ca doar 100 de grame uscate = 700 miligrame de potasiu.
Sucul sau pasta de tomate
Roșiile sunt destul de benefice pentru sănătate, se recomanda consumul produselor concentrate, precum sucul sau pasta de tomate.
Doar 100 de grame de suc de rosii ofera peste 200 de miligrame de sodiu, in timp ce 100 de grame de pasta de tomate poate depasi valoarea de 300 de miligrame. Rosiile proaspete sunt si ele la fel de bogate in potasiu, astfel incat o rosie de dimensiuni medii contine aproximativ 300 de miligrame.
Pasta sau sucul de rosii sunt folosite frecvent in bucatarie, deoarece ofera gust si culoare mancarurilor.
Anumite sucuri de fructe si legume
In orice caz, sucurile 100% naturale sunt bogate în potasiu. Astfel, se recomanda urmatoarele tipuri de sucuri, de preferat a fi consumate cat mai proaspete:
– suc de morcov;
– suc de fructul pasiunii;
– suc de rodii;
– suc de portocale;
– suc de legume;
– suc de mandarine.
Stafidele
Stafidele reprezinta un alt tip de fructe uscate ce au un continut crescut de potasiu. In plus, stafidele sunt o gustare populara si usor de avut la indemana. Spre exemplu, 100 de grame de stafide ofera aproximativ 750 de miligrame de potasiu.
Pentru a beneficia doar de efectele beneficeale stafidelor se recomanda consumul celor care nu contin zahar adaugat sau diferite alte ingrediente. Un exemplu nesanatos consta in stafidele invelite in ciocolata.
Laptele si iaurtul
Produsele lactate sunt cunoscute pentru continutul ridicat de calciu. De exemplu, o cana cu 250 de mililitri de lapte contine aproximativ 300 de miligrame de potasiu, in timp ce aceeasi cantitate de iaurt ar oferi aproximativ 270 de miligrame din acest nutrient pretios.
Cartofii dulci
Cartofii dulci au o culoare foarte frumoasa si un gust putin mai dulce. Culoarea portocalie demonstrează că sunt bogati in betacaroten, dar trebuie stiut ca au si un nivel ridicat de potasiu.
Astfel, un cartof dulce copt in coaja are cel putin 500 de miligrame de potasiu.
Carnea de peste
Pestii si fructele de mare sunt foarte sănătoase, printre care si aportul crescut de potasiu. De exemplu, 100 de grame de macrou contine aproximativ 500 de miligrame de potasiu. Alte exemple de pesti bogati in potasiu sunt reprezentate de somon si pastrav.
Avocado
Avocado este un fruct untos care contine o varietate de substante nutritive. In plus, 100 de grame de avocado contin peste 6 grame de fibre, adica peste un sfert din necesarul zilnic de fibre.
Avocado este o sursa excelenta si de potasiu, oferind aproape 500 de miligrame din acest mineral pentru doar 100 de grame de produs. Acest fruct poate fi mancat in stare cruda in salate sau poate fi preparat sub diferite forme.