articole-noi.ro- Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Adezivi mono sau bi component ?

Adezivi mono sau bi component ?

🕔25.Sep 2015

Fie ca sunteti nevoiti sa lipiti manerul cestii de cafea preferata de catre sotia dumneavoastra, sau ca folositi adezivi industriali pentru a putea ansambla elementele de finisaj din interiorul unei masini in cadrul liniei dumneavoastra de productie piese si componente auto, Facility Distrib are solutia perfecta! Gama de adezivi pe care noi v-o oferim este una completa si include o serie de produse ce pot acoperii toate ariile de aplicatii pentru adezivii industriali si nu numai. Fie ca vorbim de adezivi bi-component sau de cei extrem de puternici, acestia au un singur rol, acela de a fixa cat mai bine piesa, subansamblul sau toarta desprinsa a cestii de cafea preferata de sotia dumneavoastra.

In cadrul acestui articol vom analiza cei mai populari adezivi din lume, cei monocomponent epoxidici, si ce bi-component tot pe baza de rasini epoxidice. Vom vedea care sunt avantajele fiecaruia dintre aceste doua tipuri, dar si dezavantaje au acestia. Asadar, sa incepem cu prima categorie de adezivi, mai exact cei monocomponent.

Adezivi epoxidici monocomponent, structura si actiunea acestora

Adezivi ca Picatura, Loctite, Super Glue si multi altii sunt denumiti si adezivi monocomponent epoxidici. Acestia au la baza o serie de rasini epoxidice, sau mai tehnic vorbind, sunt adezivi cu mediu de dispersie apos, avand o baza de elastomeri in compozitia lor chimica. Elastomerii sunt defapt polimeri care au atat proprietati de vascozitate, cat si de elasticitate crescuta. Datorita acestor elastomeri, adezivii au o forta de lipire extrem de buna. Faptul ca acesti adezivi sunt monocomponenti implica si simplitatea lor de utilizare. Se ia flaconul, se desigilieaza, si se aplica cateva picaturi in zona unde dorim sa lipim obiectul desprins, in cazul nostru, se aplica doua picaturi in zona de unde toarta cestii s-a desprins, iar apoi, se pune toarta fix in locul cu adeziv si se tine nemiscata pentru cateva zeci de secunde. Actiunea rapida a adezivului va face ca ceasca de cafea sa fie perfecta in numai cateva minute. Marele dezavantaj al acestui tip de adezivi este ca nu are o forta foarte mare de prindere, deci nu este recomandata utilizarea sa in aplicatii ce vor fi supuse la forte de forfecare, tragere sau torsiune.

Gama de adezivi bi-component sau cei industriali

La categoria de adezivi bicomponent, lucrurile stau unpic diferit. Avem aceasi baza de polimeri epoxidici, insa, aceasta baza trebuie amestecata cu o substanta de activare. Catalizatorul, asa cum mai este denumita a doua compoenta are rolul de a activa baza si de a forma impreuna substanta cu proprietati de lipire. Acest gen adezivi intra in categoria industriala, insa in comert se pot gasi la diferiti furnizori sau in magazinele de bricolaj. Partea mai dificila a acestor adezivi este faptul ca cele doua parti trebuiesc dozate in mod egal si amestecate pana cand pasta devine omogena. Puterea acestor adezivi este mult mai mare decat a celor monocomponent, astfel ca acestia sunt utilizati intr-o gama larga de aplicatii.

www.facilitydistrib.ro este locul unde puteti gasi o gama variata de adezivi precum si alte produse destinate mediului industrial. Va asteptam!