Indiferent de natura capitalului si de tipul de activitate toti agentii economici din Romania, pana la 1 ianuarie 2016, au fost obligati sa-si faca analize de risc la securitatea fizica in ceea ce priveste sediile in care-si desfasoara activitatea. De asemenea, si patronul de magazin de cartier are aceeasi obligativitate, dar si societatile mari si institutiile publice.
Cine este obligat sa-si faca analize de risc?
Analize de risc, potrivit textului de lege, reprezinta acea activitate ce se desfasoara pentru a identifica vulnerabilitatile si amenintarile ce pot pune in pericol atat viata, cat si libertatea persoanei sau integritatea corporala a acesteia, ceea ce poate aduce prejudicii insemnate valorilor pe care le detin unitatile. Tocmai de aceea trebuie luate masuri pentru a limita pe cat posibil sau chiar a elimina aceste amenintari, fiind vorba despre un standard pe care chiar Uniunea Europeana l-a impus.
Pe scurt, se inchid toate bresele, iar hotii nu mai pot patrunde in unitate, astfel ca se reduce criminalitatea si toata lumea are de castigat. Astfel, toti cei care si-au infiintat firmele pana in iunie 2012 au avut ca termen pentru analiza de risc data de 1 ianuarie 2016. Cei care si-au infiintat firmele dupa iunie 2012 au fost obligati sa apeleze la analize de risc inca din 2015. Ce se intampla daca nu te conformezi? Te asteapta amenzi usturatoare!
Care sunt categoriile de unitati care trebuie sa indeplineasca cerinte minime de securitate? Este vorba despre:
- Toate unitatile de interes strategic, cat si obiectivele ce apartin infrastructurilor critice;
- Organizatiile cooperatiste, dar si institutiile financiare nebancare care deruleaza activitati cu numerar;
- Institutiile de creditare ce apartin categoriei bancilor;
- Furnizorii de servicii postale;
- Casele de amanet, dar si unitatile profilate pe activitati ce implica bijuterii din metale sau bijuterii din pietre pretioase. Amintim si de magazinele de comercializare a munitiilor si armelor;
- Spatiile comerciale care au suprafetele mai mari de 500 mp;
- Statiile de comercializare a combustibililor si carburantilor;
- Casieriile furnizorilor de utilitati;
- Centrele de procesare a numerarului.;
- Automatele destinate tranzactiilor cu numerar, nu conteaza locul de amplasare al acestora;
- Incintele de exploatare a jocurilor de noroc care achita premiilor pe loc. Exceptie fac spatiile in care functioneaza aparate slot-machine, mai putin de 3 la numar, sau aparate pentru bingo in sistem TV. De asemenea, se iau in calcul si spatiile in care se desfasoara diverse activitati conexe ce presupun incasarea de taxe de joc, achitarea de premii sau depozitarea de fonduri de castiguri.
La cine poti sa apelezi pentru servicii de analize de risc?
Pentru analize de risc complete si complexe, ia legatura cu IntelSeCo din Bucuresti care te intampina cu servicii precum:
- Proiectarea de exercitii si de simulari de risc sau de hazard medical, terorist sau ecologic;
- Elaborarea de planuri de interventie si de actiuni;
- Elaborarea de analize strategice si tactice in domeniile economic, politic si social;
- Consultanta pentru prevenirea si buna gestionare a crizelor, pentru continuitatea in afaceri si managementul schimbarii.
Pentru informatii suplimentare, contacteaza negresit echipa IntelSeCo!